Dobře promyslete detaily

Způsob otevírání je detail, který je sice většinou každému úplně jasný, ale ve skutečnosti může skrývat drobná úskalí. Myslete na to, aby vypínače světla byly vždy na straně kliky. Při vstupu do místnosti byste měli vidět její podstatnou část. Otevřené dveře by neměly narážet do skříní nebo umyvadla v koupelně atd.

V rozích, kde by dveře o sebe narážely, zvažte možnost posuvných dveří. Ty se výborně hodí i do malých bytů, a to jak ve variantě, kdy zajíždějí buď do pouzdra tak jako zavěšené na stěnu, rozhodně vždy ušetří místo.

„Většina modelů existuje v otočné i posuvné verzi,“ říká J. Hajný ředitel divize interiérových dveří značky VEKRA, „při výběru designu dveří se tak nemusíte prakticky omezovat.“ Kde je možnost využít větší stavební otvor poskytují zajímavé možnosti dvoukřídlé dveře, případně prosklené stěny, tedy kombinace otočných či posuvných dveří s bočními světlíky a nadsvětlíky.

Autor: Window holding, a.s.

Barevnost a styl doladí interiér

Na trhu je celá řada designových variant a tak si můžete vybrat dveře vhodné pro moderní minimalistický interiér i ty, které podtrhnou rustikální styl bytu. Oblíbený je nadčasový design s různou šířkou prosklených tabulí, který se hodí prakticky kamkoliv.

Barva dveří a zárubní by měla ladit zejména s podlahou, nevadí ani určitý kontrast, pokud se budete za každou cenu snažit trefit co nejpodobnější odstíny dřevin, nemusí být výsledek vůbec uspokojivý, protože budete vždy „trochu vedle“. Obecně platí, že světlejší odstíny dokáží prostor zvětšit a odlehčit, tmavší barvy většinou zútulní i větší prostory. S barvou dveří souvisí i barva zárubní. Ne vždy je nutné volit shodné odstíny.

Jak vybírat kvalitní dveře

Interiérové dveře si pořizujete na dlouhou dobu, denně se jich budete dotýkat, občas jimi bouchne průvan, proto je třeba, aby vydržely vše, co život přináší. Základem je kvalitní vnitřní výplň dveří a jejich povrchová úprava.

Mezi pevnější a kvalitnější výplně za dobrou cenu, které tlumí i hluk z vedlejších místností, jsou dveře z dutinkové nebo plné dřevotřískové desky. Výplň interiérových dveří je přesně případ, kde se u nich nevyplatí šetřit.

Mezi nejžádanější povrchové úpravy patří tzv. CPL lamináty, které poskytují výborný poměr kvality a ceny. Jsou dostatečně odolné, výborně se udržují a jejich výhodou je barevná stálost, navíc jsou téměř k nerozeznání od dřeva. V provedení s 3D strukturovaným povrchem jsou i na pohmat velmi příjemně strukturované.

Autor: Window holding, a.s.

Montáž raději nechte odborníkům

Aby byl výsledek dokonalý, je dobré konzultovat výběr s odborníky a přenechat jim zaměření i montáž. Věřte, že každý nepovedený detail nebo nutnost dodatečné úpravy je vidět. Dvojnásob to platí v případě prosklených stěn či posuvných dveří.