Od letošního roku se prodloužený jarní víkend rozrostl o Velký pátek, který byl zařazen mezi státní svátky. Díky tomu má část pracujících možnost využít hned čtyř dnů volna k návštěvě svých známých a rodiny. Přeplněné vlaky a autobusy nejsou právě lákavou volbou, ale jízda autem je především na delších trasách o dost dražší. Dnes se však již o náklady na cestu automobilem můžete podělit s lidmi, kteří mají stejnou cestu. Spolujízda navíc umožňuje rezervaci „last minute“, takže si na své přijdou i ti, co řeší cestování na poslední chvíli.

Nový způsob dopravy
Společnosti zprostředkovávající spolujízdu propojují řidiče a cestující na jejich společných cestách. Stačí jen zadat místo odjezdu a cíl vaší cesty a rázem se vám zobrazí nabídky ostatních řidičů. Jízdu můžete na trase také sami vytvořit, což se hodí třeba právě na Velikonoce, kdy řada lidí cestuje svým autem s minimální obsazeností.

Na rozdíl od autostopu si může cestující předem vybrat, s kým pojede. Většina společností nabízí profily všech svých uživatelů, na kterých lze nalézt hodnocení ostatních členů a jejich komentáře. Podle toho se pak může každý rozhodnout, zda s danou osobou chce cestovat či nikoliv. Cestující i řidič si může také vybrat z několika preferencí. Mimo jiné například jak velké zavazadlo je možné do auta vzít, jestli je dovoleno cestovat se zvířetem či jak moc si chce jedinec během jízdy povídat (jestli je „Bla“, „BlaBla“ nebo „BlaBlaBla“).

Výhodná jízda vytváří přátelství na celý život
Sdílené cestování autem je navíc ekonomicky nejvýhodnější. Například cena jízdenky na jedné z nejfrekventovanějších tras Praha-Zlín se u hromadné dopravy pohybuje okolo 300 Kč, zatímco řidiči registrovaní u BlaBlaCar ji nabízí až o 100 Kč levněji. Nespornou výhodou je také možnost si individuálně sjednat místo odjezdu i příjezdu a nemuset tak ještě řešit dopravu na nádraží a z něj.

Spolujízda spojuje lidské osudy a během pár hodin cesty v autě se rodí mnohdy i dlouholetá přátelství.

„Se spoustou lidí, co jsem vezl, udržuji pravidelný kontakt. Například s jednou belgickou baletkou, která žije v Brně, pochází z Bruselu a má angažmá v brněnském Národním divadle. Pravidelně si píšeme a mám slíbené lístky na balet,“ potvrzuje Michal využívající pro své cesty spolujízdu.

 

Zdroj: BlablaCar