Pane primáři, Protonové centrum v Praze léčí pacienty již tři roky. Kolik to bylo pacientů a v jakých diagnózách?

Od zahájení provozu jsme léčili již více než 800 nemocných a během pár týdnů očekáváme tisícího pacienta, nejčastěji pro diagnosu karcinom prostaty. Dalšími častými diagnosami jsou mozkové nádory, maligní lymfomy a nádory hlavy a krku.

Hodně pacientů bylo s rakovinou prostaty. Jak je protonová léčba v tomto směru úspěšná v porovnání s klasickou léčbou?

Je velmi úspěšná ve srovnání s chirurgickou léčbou, i ve srovnání s jinými druhy radioterapie. Nedávno publikované výsledky pro protonovou radioterapii dosahují oproti nejnovějším technikám fotonové radioterapie o 5-10% lepšího přežívání bez biochemického relapsu a 2-3-násobně nižšího výskytu pozdních nežádoucích účinků. Už jen skutečnost, že většinu pacientů s prostatou ozařujeme jen 5 dnů, je pro nemocné jistě vynikající zpráva. Ozařování fotony trvá přes 40 dnů a to je pro pacienta veliká zátěž.

Je pravda, že v důsledku protonového ozáření se muži s rakovinou prostaty nemusejí obávat erektilní dysfunkce?

Ano, v případě použití samotného protonového ozařování, jsou sexuální funkce zachovány téměř u všech našich nemocných.

Erektilní dysfunkce je asi největším problémem klasické prostatektomie (chirurgický zákrok) i léčby fotonovou technikou, skoro 40% pacientů má po klasické léčbě problémy s erekcí.

Jaká je vůbec výhoda protonového ozařování oproti fotonové léčbě?

U správně indikovaných diagnos umožňuje protonová léčba lepší ozáření nádorů a významně menší ozáření zdravých tkání v těle. To vede k lepším léčebným výsledků (například u některých nádorů hlavy a krku), menším nežádoucím účinkům (například u maligních lymfomů) nebo to umožňuje zkrácení celkové doby léčby (jak je tomu například u karcinomu prostaty). Výhodnost protonů dokládá také to, že jednou z možných indikací jsou situace, kdy použití klasické léčby již není bezpečné. Protony i v takto komplikovaných případech většinou bezpečné jsou.

Z toho, co říkáte je vidět, že protonová léčba je úspěšná. Přesto ale v lékařské veřejnosti stále na ni nejsou jednotné názory a část lékařů, zejména onkologů se kloní k léčbě klasické.

Každému, kdo sleduje trendy v oboru, je jasné, že protonová léčba je velmi účinnou a bezpečnou metodou, která je na intenzivním vzestupu. Je pouze otázkou času, kdy bude dostupná ve všech zemích. Pacienti z ČR mají díky PTC výhodu, že za ní nemusí cestovat do zahraničí. Tento rok se v Praze uskuteční světový kongres částicové terapie PTCOG a věřím, že toto setkání lékařů a fyziků z celého světa přispěje k lepší informovanosti české odborné veřejnosti o výhodách protonové léčby. Tato výroční konference je nejvýznamnější událostí v oblasti částicové radioterapie a vzhledem k rychlosti rozvoje oboru jednou z nejvýznamnějších událostí v radiační onkologii. Předpokládáme účast více než 1000 radiačních onkologů a fyziků z celého světa. Konference bude vynikající příležitostí k získání informací o postavení částicové radioterapie v oboru, o trendech jejího vývoje a o indikacích a zkušenostech s jejím použitím. Vzhledem k výskytu nepřesných a občas i zavádějících informací o částicové radioterapii v české kotlině, považujeme tuto konferenci za ideální příležitost k vyjasnění řady otázek českých kolegů.

Ve srovnání s klasickou léčbou je léčba protonem drahá a kolik pacientů by ji v České republice podle vás potřebovalo? Zde se názory pokud vím velmi rozcházejí a i ministerstvo zdravotnictví zpochybňuje vaše čísla.

To je mýtus. Vstupní náklady jsou sice u některých diagnóz vyšší (to neplatí v případě časného stádia rakoviny prostaty), ale velmi rychle dochází ke kompenzaci tedy významnému snížení nákladů na léčbu nežádoucích účinků a komplikací, jak to již pro některé diagnosy (například u některých dětských nádorů) potvrdili analýzy nákladové efektivity. Předpokládám, že s rostoucím množstvím dat se toto ukáže i u dalších diagnos. Je jen otázkou času, kdy tuto skutečnost přijmou všechny zainteresované subjekty ve zdravotnictví.

Co nového v protonové léčbě chystáte?

Právě slavíme 3. výročí od zahájení provozu Protonového centra. Kromě diagnóz jako jsou dětské nádory, nádory mozku, hlavy a krku, lymfomy, pankreatu a prostaty jsme v minulém roce zahájili i léčbu nemalobuněčného karcinomu plic a v některých případech poskytujeme protonovou léčbu i ženám s karcinomem prsu.

A jak se k vám dostat?

Spolupracujeme se všemi pracovišti poskytujícími onkologickou péči. Pacienti se ale na nás s žádostí o konzultaci nebo komplexní vyšetření obracejí i sami. Nejlépe prostřednictvím našich webových stránek nebo telefonicky.