Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bojíte se zubaře? Čtyři nejčastější onemocnění ústní dutiny

/
  • Špatná zubní hygiena se nemusí vyplatit.
    Špatná zubní hygiena se nemusí vyplatit. (scom)
    10. února 2016 ● 06:00

    Nedostatek vitamínů, nepravidelná péče, nedokonalé čištění zubů, vyhýbání se návštěvám u zubaře a dentálního hygienisty, a také nesprávné stravování – to a mnoho dalších faktorů má vliv na váš úsměv. Mezi nejčastější onemocnění patří zubní kaz, paradontitida, záněty dásní a afty. Prozradíme vám, proč vznikají a jak se jich zbavit, abyste se mohli stále usmívat.

  • 1.

    Paradontitida

    Jde zánětlivé onemocnění dásní a závěsného aparátu, které nás ze stomatologického hlediska po zubním kazu trápí nejčastěji. „Toto onemocnění vzniká jako důsledek působení bakterií, které se usazují na zubech či pod povrchem dásní a uvolňují toxiny. Ty mají za následek vznik zánětu, který se nejprve usadí na dásních, poté i na systému, který plní funkci pevného ukotvení zubů,“ vysvětluje průběh onemocnění dentální hygienistka Lenka Rusinková.

    Příčiny:

    • snížená hygiena ústní dutiny
    • kouření
    • avitaminózy (nedostatek vitamínů)
    • zubní kámen.

    Léčba
    Po konzultaci s lékařem lze nemoc vyléčit správnou hygienou úst.

    s
    Autor: scom

     

    Zubní kaz
    Je to narušení zubní skloviny, které je infekční a poškozuje tkáň zubu. Jedná se o nejčastější onemocnění, které vzniká působením baktérií, jež pokrývají povrch zubní skloviny. Rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které odvápňují sklovinu a snižují tvrdost – zub bolí a intenzivně reaguje na teplo a chlad.

    Příčiny

    • špatná ústní hygiena
    • nevhodné stravování

    Léčba
    Vhodnou léčbu stanoví lékař na základě řádného vyšetření a určení stádia kazu. Prvotní stádium zubního kazu lze již léčit bez vyvrtání, a to pomocí fluoridů nebo ozónem. Pokročilejší stádium si žádá vyvrtání kazu a vyplnění otvoru plombou. Pokud kaz v pokročilém stádiu zasáhl i zubní dřeň, musí se ošetřit kořenové kanálky.

     

    Afty
    Jsou to nepříjemné a bolestivé malé puchýřky na povrchu ústní sliznice. Afty postihují více než 25 % lidí.

    Příčiny

    • není přesně známo, jak a proč vznikají
    • pravděpodobně souvisejí s nesprávným způsobem stravování, příliš rázným čištěním zubů, nebo emočním stresem
    • látky, které podněcují vznik aftů, se nacházejí zejména ve žvýkačkách, zubní pastě s obsahem laurylsulfátu (SLS), ale také v citrusech, ananasu, čokoládě, hořčici a v octu.

    Léčba
    Při léčbě se osvědčil lidový recept - použití alkoholu, ne však jeho pití, ale na lokální vysušení postiženého místa. Vhodné jsou výplachy odvarem ze šalvěje či heřmánku a také zvýšený příjem vitamínů C a B. Vyhněte se ostrým kořeněným jídlům a konzumaci citrusů.

     

    Záněty dásní
    Projevují se celkovými příznaky – malátností, zvýšenou teplotou, zvýšenou tvorbou slin a zápachem z úst. Dásně jsou červené, oteklé, snadno krvácejí.

    Příčiny

    • snížená hygiena ústní dutiny
    • kouření
    • avitaminózy
    • zubní kámen

    Léčba

    Nemoc lze vyléčit správnou hygienou úst.

    Vědci varují: Neléčený zánět dásní může vést k rakovině

    Začíná nenápadně, není ale radno si s ním zahrávat. Jak ukázala studie vědců z Hebrejské univerzity, zánět dásní vyvolaný bakteriemi zubního plaku může bránit imunitnímu systému, aby účinně bojoval s nádorovými buňkami. Výsledkem může být dokonce rakovina.

    Vědci prokázali, že bakterie zubního plaku mohou stát také za vznikem rakoviny. Příslušný druh bakterií (Fusobacterium nucleatum) totiž nenašli jen v dutině ústní, ale také v nádorech tlustého střeva. Z výzkumu vyplynulo, že protein vnějšího povrchu těchto bakterií se dokáže přichytit na receptory tzv. NK buněk, které tvoří součást vrozené tělní imunity a jsou schopné zneškodnit rakovinotvorné buňky. Takto paralyzované receptory NK buněk ovšem nemohou plnit svou funkci, čímž jen ponechávají prostor nádorovým buňkám, aby se zvětšovaly a množily. Cesta k rakovině je rázem volná.  

    Pomoci může i revoluční objev českých vědců – Chytrá houba  (Pythium oligandrum)
    Ta si poradí nejen s paradontitidou, ale i s mykózami, atopickým ekzémem a psoriázou. Jak funguje? „Mikroskopická houba působí na nepřátelské buňky jako upír. Čerpá z nich látky, které potřebuje pro výživu. Parazituje na plísních způsobujících choroby, a když svoji úlohu splní, ztratí se. Za čtyřicet let výzkumu se nikdy nestalo, že by houba zůstala parazitovat na člověku, protože ten pro ni nepředstavuje příjemné prostředí, ve kterém by přežila. Když parazitující plíseň zneškodní, uvolňuje prostor běžné mikroflóře a napomáhá tak hojení,“ říká člen vývojového týmu Radim Klimeš. Pythium má oproti klasickým lékům několik výhod. Přípravek nemá vedlejší účinky a doteď se neobjevily ani alergické reakce. Mohou ho používat i děti a těhotné ženy.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy