Rakouské Alpy, pod nohama sníh, na obloze sluníčko, před vámi prázdná sjezdovka. Řítíte se dolů a užíváte si jízdu. Najednou se ale odnikud vynoří další lyžař, srážce už nemůžete zabránit. A zranění jste oba. Co teď? „Pokud máte cestovní pojištění, polovina starostí je pryč. Zachovejte klid, najděte si asistenční kartičku, kterou byste měli mít vždy při sobě, a zavolejte na číslo asistenční služby. Ta je součástí cestovního pojištění a specialisté na telefonu vám poradí, co dělat. A pomohou i s tlumočením. A to 24 hodin denně, 7 dní v týdnu,“ doporučuje Ondřej Mašek z DIRECT pojišťovny.

Dvakrát nebezpečné srážky na sjezdovce

Pojišťovna se postará o zaplacení všech nákladů na vaše lékařské ošetření. Ale pozor! Sražený lyžař po vás může požadovat náhradu svých zničených věcí a proplacení léčby. Může jít i o milionové částky a tyto vzpomínky na dovolenou si za rámeček rozhodně nedáte. „To je důvod, proč v rámci cestovního pojištění nezapomenout na jeho odpovědnostní složku. Zvlášť, když jedete na hory,“ dodává dále Mašek z Directu a doplňuje: „Výjimkou nejsou ani případy, kdy zahraniční lyžaři žalují i děti, které je srazí.“ V každém případě ale nikomu nic nepodepisujte, pokud dokumentům nerozumíte. I tady poradí tlumočníci z asistenční služby. Nejeden Čech v šoku podepsal sraženému cizinci pochybný formulář a dotyčný si pak na jeho účet nechal například udělat nové zuby nebo vyměnit klouby! V zahraničí mají s tímto pojištěním zkrátka dlouholeté zkušenosti a náklady na léčbu je naučily využívat ho na maximum.

Autor: Profimedia.cz

Máme náplast na zlomenou lyži

Vraťme se k té nešťastné srážce, o které byla řeč na začátku. Představte si, že vy jste z toho všeho vyšli bez zranění, ale o vašem sportovním vybavení se to říct nedá. To vás asi bude bolet zejména, dojde-li ke karambolu hned na začátku dovolené. „Vašim lyžím bohužel život nevrátíme, ale naše pojišťovna vám zaplatí zapůjčení náhradních lyží nebo snowboardu. Tato úhrada se vztahuje také na případ, že by vám někdo sportovní vybavení odcizil. Dovolenou si tak můžete nerušeně užívat dál,“ říká Mašek.

Na pojištění se dá rozumně ušetřit

Jsou pro vás sjezdovky, lyže a snowboardy už monotónní? Tak to by se vám určitě líbilo zkusit jízdu ve volném terénu, skialpinismus nebo stále populárnější snowtubing. Nepochybně to bude vzrušující vyžití.
Ale pokud vás přemůže adrenalin a přeceníte své síly nebo dovednosti, je nutné pamatovat na to, že už se jedná o rizikový sport, tudíž vám bude k ruce připojištění pro rizikové sporty. „Toto připojištění má u Directu navíc jednu skvělou vlastnost: pokud předem víte, které dny chcete naplnit trochou adrenalinu, zřídíte si ho právě na tato konkrétní data a nemusíte platit zvýšenou sazbu za celou dovolenou. Ušetříte tak spoustu peněz,“ upozorňuje také Mašek.

Dobrá rada na závěr

Jistě, všem vám voní představa svařáču nebo bombardina, které v restauraci u sjezdovky zahřeje. Musíte ale mít na paměti, že pokud jste si jím zpříjemnili den těsně předtím, než jste vrazili do onoho zahraničního lyžaře, pojišťovna za vás žádnou vzniklou škodu hradit nebude. Je proto lepší na jakýkoli alkohol pohlížet jako na zlatý hřeb večera a na sjezdovce si jej odepřít - aspoň se budete mít v tom mrazu na co těšit.