Veletrh Cevisama je největší světová výstava tohoto druhu, která pojme přes 100 tisíc návštěvníků. Na ploše 120 tisíc m2 se zde prezentuje kolem 800 vystavovatelů z celého světa. V minulém roce výstava ukázala pokračující trend obkladů a dlažeb v betonovém a retro stylu. Retro dlažby jsou sice stále v nabídce i na letošní výstavě, ale oproti loňskému roku jsou potlačeny a neobjevují se nové motivy. Tradiční retro vybavení koupelen či zařízení moderního interiéru u nás nabízí například koupelnové studio Eden.

Letos budou hlavním trendem velkoformátové rektifikované 3D obklady v tlumených odstínech béžové, šedé a bílé. „Na trhu sice 3D obklady nejsou úplnou novinkou, letos je ale z nabídky na veletrhu zřetelný jejich masivní nástup. Provedení řady vystavovatelů bylo skutečně fantastické, takže se zákazníci mají na co těšit," říká Milan Marek, obchodní zástupce koupelnového studia Stefano, které bude 3D obklady nabízet také zákazníkům v Česku. 3D obklady jsou vhodné nejen do koupelen, ale i do ostatních obytných místností.

Podobný trend se projevil také ve výběru barev na veletrhu ISH ve Frankfutu nad Mohanem. „V nabídce převažují čisté jednoduché linie. Barevnost v tlumených přírodních zemitých odstínech a tyto barvy se uplatňují i místo klasické bílé v sanitární keramice a sprchových vaničkách,“ popisují dojmy odborníci z koupelen SIKO, kteří německý veletrh navštívili minulý měsíc.

Autor: Archiv Stefano

Mezi další novinky patří napodobeniny přírodních materiálů, které jsou nerozeznatelné například od kamene, dřeva či kovu. Standardem se stávají velkoformátové materiály o rozměrech u obkladů 30x90, 30x100 a u dlažeb 80x80 a 60x120 cm. Jelikož se jedná o prakticky bezespárovou pokládku, není problém je aplikovat i v menších místnostech. Většina trendů se nese v duchu ekologie, na trh se dostává čím dál více obkladů a dlažeb z recyklovaných materiálů.

Více než tři čtvrtiny evropských koupelen mají jen sprchový kout

Výstava přinesla také jeden zajímavý fakt, a to že 85 procent návrhů evropských koupelen obsahuje jen sprchový kout. Vana se tak stala pouze designovým prvkem ve velkých koupelnách. Mezi novinky v oblasti van pak patří například produkty řady KRION, které jsou díky využití speciálních materiálů (trihydridu hliníku a vysoce rezistentní pryskyřice) tvarovatelné, antibakteriální, tvrdé a zároveň velice příjemné na dotek.

Změny se dají očekávat také v oblasti vodovodních baterií, které jsou stále častěji ovládané ekologicky šetrnými elektronickými systémy. Dalším příkladem vstupu ekologie je třeba systém COLD-TRES využívající patent základního nastavení páky u baterie na studené vodě, ke které se teplá voda pouze přimíchává. Díky tomu systém dosahuje výrazných úspor teplé vody.

Autor: Archiv Stefano

„Patent vlastní společnost TRES, na trhu již více než dvacet let. Díky tomu se již za tento patent nemusí platit a systém tak letos začaly hromadně nabízet i ostatní výrobci baterií,“ vysvětlil Milan Marek ze studia Stefano. Novinkou jsou i kartuše MONO-TERM, které udržují zvolenou teplotu i při výkyvech tlaku teplé nebo studené vody a oproti termostatickým bateriím bez potřeby instalace filtrů a jsou tedy jednodušší a levnější.

Španělsko Mekkou designu koupelen

Veletrh Cevisama je největší evropskou přehlídkou keramického průmyslu, která každoročně láká téměř sto tisíc návštěvníků. Kromě novinek z oblastí vybavení koupelen a trendů z keramického průmyslu na výstavě představují také novinky ze světa skla, střech, nábytku nebo třeba nástroje a vybavení pro obkládání a dláždění. Jako největší evropský veletrh keramického průmyslu je Cevisama místem, kde se snaží navázat spolupráci řada mezinárodních zákazníků z arabských zemí, Ruska, Severní Afriky, Indie, Nigérie či Izraele.

Autor: Archiv Stefano