Hned v lednu se český divák může těšit na premiéru českého filmu o domácím násilí Burácení s půvabnou Vicou Kerekés či oblíbeným Martinem Stránským. Další lednová premiéra: britsko-brazilský thriller Odpad o opuštěných chlapcích žijících na skládce v brazilském Rio de Janeiru.

Nejlepší filmy 2015

Nejvyšší očekávání recenzentů mají snímky Hon na lišku, Kód Enigmy či Saint Laurent, Slídil či již zmíněný Odpad. Divácky jsou nejočekávanějšími snímky Rychle a zběsile 7, E. A. Poe: Podivný experiment, Jupiter vychází, 96 hodin: Zúčtování a Padesát odstínů šedi.

Hon na lišku

Americký film Bennetta Millera vypráví příběh multimilionáře Johna du Ponta, který z neznámého důvodu zastřelil svého přítele, olympijského medailistu ve wrestlingu, Davida Schultze.

Kód Enigmy

Britské válečné životopisné drama Grahama Moorea a Mortena Tylduma vychází z biografické knihy Andrewa Hodgese a seznámí diváka s jedním z největších matematiků lidských dějin.

Kód Enigmy. Britské válečné životopisné drama Grahama Moorea a Mortena Tylduma vychází z biografické knihy Andrewa Hodgese a seznámí diváka s jedním z největších matematiků lidských dějin.
Autor: archiv Blesku

Saint Laurent

Belgicko-francouzský životopisný snímek Bertranda Bonella ukazuje radosti i trápení muže, který chtěl být nejlepším ve své generaci, chtěl zavést módu do ulic a obléknout moderní ženu.

Slídil

Americký thriller Dana Gilroye vypráví příběh mladíka Lou Blooma, který se snaží prosadit jako novinář. Vrhne se na vlastní pěst do pátrání po stopách zločinu a pro atraktivní novinářský materiál se neštítí udělat cokoliv.

Odpad

Dobrodružný britsko-brazilský thriller s mottem „Nikdy nevíš, co můžeš najít“ představuje tři kluky, jejichž domovem je centrální skládka v brazilském Riu. Každý den ji prohledávají v naději, že najdou něco, co jim zlepší život. A příští nález jejich životy skutečně nenávratně změní.

Rychle a zběsile 7

Další pokračování úspěšné americké série akčních thrillerů. Na konci šestého dílu zabil Torretův tým Owena Shawa. Jeho bratr nehodlá nechat Owenu smrt jen tak a rozhodne se pomstít všem, kteří ho zabili.

Rychle a zběsile 7. Další pokračování úspěšné americké série akčních thrillerů.
Autor: archiv Blesku

E. A. Poe: Podivný experiment

Americký thriller představuje mladého lékaře Edwarda, který na konci 19. století přichází na praxi do ústavu pro choromyslné, kde ho přivítá šéf lékařského týmu, jeho asistent i záhadná kráska Eliza. Edward ale brzy objevuje poměrně znepokojivou pravdu: ústav ovládli pacienti. A tady napínavý příběh plný zvratů a překvapení začíná.

Jupiter vychází

Hlavní hrdinkou dobrodružného sci-fi příběhu z pera Lany a Andyho Wachowských je Jupiter Jonesová - žena zrozená pod hvězdami, které znamení předurčovala výjimečný osud.

96 hodin: Zúčtování

Třetí pokračování úspěšné série Luca Bessona s Liamem Neeson v hlavní roli. Bývalý agent a hrdina předchozích filmů Bryan Mills je obviněn z vraždy a musí se dát před policií na útěk.

Padesát odstínů šedi

Filmová adaptace bestselleru popisující erotický vztah mladé studentky se zámožným mužem, který má zvláštní erotické choutky.

Nejlepší české filmy

Rok 2015 přinese i řadu nových českých snímků od známých režisérů a s oblíbenými herci. Opět budeme moci ocenit tvorbu respektovaných tvůrců, jako jsou Alice Nellis, Vladimír Michálek či Petr Nikolaev, nebo se nechat pobavit Zdeňkem Troškou.

Burácení

Drama Adolfa Ziky s Tomášem Hajíčkem, Vicou Kerekés, Martinem Stránským a Vladimírem Javorským je založené na pravdivé události. Hlavní roli hrají kromě zmíněných umělců ještě domácí násilí, sebeobrana před násilníkem a pomoc blízkému člověku v nouzi.

Babovřesky 3

Závěrečný díl komediální trilogie Zdeňka Trošky s Lukášem Langmajerem, Lucií Vondráčkovou, Janem Dolanským, Veronikou Žilkovou a Pavlem Kikinčukem, který tématicky volně navazuje na úspěch pověstné série Slunce, seno…

V roce 2015 vyjdou poslední Babovřesky.
Autor: Blesk - Daniel Černovský

Kobry a užovky

Komediální drama Jana Prušinovského představuje Matěje Hádka jako člověka, který je ztracený ve svém vlastním životě. Přesto, že je mu už skoro čtyřicet, nemá holku ani práci a cítí, že má poslední šanci.

Sedmero krkavců

Známý pohádkový příběh mladé dívky, která na sebe vezme úkol zachránit své bratry a zbavit je prokletí, zpracovala Alice Nellis a obsadila do něj například Marthu Issovou či Zuzanu Bydžovskou.

Vybíjená

Režisér Petr Nikolaev se vrátil ke komediálnímu žánru a natočil úsměvný příběh podle stejnojmenného bestselleru Michala Viewegha.

Prázdniny v Provence

Komedie Vladimíra Michálka s hvězdným obsazením. Na veselou dovolenou do slunné Francie pojedeme s Kryštofem Hádkem, Igorem Barešem, Vojtěchem Kotkem, Chantal Poullain a Jakubem Prachařem.

Nejlepší vánoční filmy

Vánoce jsou svátky, jejichž filmografie se příliš nemění. Rok co rok se diváci rádi vracejí k osvědčené klasice. Nejinak tomu bude i v roce 2015. Které jsou nejlepší vánoční filmy všech dob? Však je znáte…

Tři oříšky pro Popelku

Legendární romantická pohádka Václava Vorlíčka s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem v hlavních rolích, která nemůže o Vánocích chybět nejen na českých obrazovkách, ale patří k tradici rovněž v Německu a dokonce i v Norsku.

Bez Popelky to na Vánoce nejde.
Autor: Archiv Blesku

Jak se budí princezny

Další českou pohádkovou klasiku – Šípkovou Růženku – si Václav Vorlíček vybral čtyři roky po Popelce. Opět uvažoval o osvědčeném Pavlu Trávníčkovi a Libuši Šafránkové, ale nakonec se rozhodl pro Jana Hrušínského a neznámou Marii Horákovou. Ruku měl šťastnou – i tato pohádka patří k českým Vánocům.

Třetí princ

Oblíbeného prince Pavla Trávníčka a princeznu Libuši Šafránkovou vedle sebe opět postavil deset let po Třech oříšcích režisér Antonín Moskalyk. A byl to dobrý tah – vznikla další vánoční klasika.

S čerty nejsou žerty

Trochu popletený čert Ondřej Vetchý, mlynář Vladimír Dlouhý, král Josef Kemr, lakotný správce Viktor Preiss a lucifer Karel Heřmánek. Režisér Hynek Bočan vytvořil nezapomenutelný pohádkový příběh na motivy Čertova švagra.

Mrazík

Legendární pohádku o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky, natočili v roce 1964 sovětští tvůrci a od té doby se na českých obrazovkách objevuje ke konci roku pravidelně.

Pelíšky

Nostalgická komedie Jana Hřebejka je příběhem jedné historické generace - stárnoucích rodičů, dospívající mládeže a malých dětí z konce šedesátých let. Jemná poetika a humorná nadsázka Hřebejkova snímku k Vánocům patří.

Pelíšky k Vánocům patří asi jako kapr a bramborový salát.
Autor: Dana Kolářová, ČTK

S tebou mě baví svět

Každoroční pánská jízda tří otců Júliuse Satinského, Václava Postráneckého a Pavla Nového se vlivem razantního zásahu manželek stává něčím jako mateřskou školou v zimní přírodě. Klasika Marie Poledňákové z roku 1982 baví české diváky každé Vánoce.

Nejlepší filmy všech dob

Těžko najít kritérium, podle nějž posoudit nejlepší filmy všech dob. V anketách kritiků se obvykle na prvních místech objevují Vertigo Alfreda Hitchcocka z roku 1958 či Občan Kane Orsona Wellese z roku 1941. Pokud bychom jako měřítko vzali návštěvnost a tržby, pak by světový Top Ten vypadal takhle:

1 Avatar - 2,8 mld. USD

2 Titanic – 2,2 mld. USD

3 Avengers – 1,5 mld. USD

4 Harry Potter a Relikvie smrti (část 2) – 1,3 mld. USD

5 Ledové království – 1,3 mld. USD

6 Iron Man 3 – 1,2 mld. USD

7 Transformers 3 – 1,1 mld. USD

8 Pán prstenů: Návrat krále – 1,1 mld. USD

9 Skyfall – 1,1 mld. USD

10 Transformers: Zánik 1,1 mld. USD

Fotogalerie
15 fotografií