Karlovarsko

V Karlovarském kraji houby rostou. Žně jsou ale jen místy, sbírají se hříbky a podborováci.
Už rostou!

Západní Čechy

Z celého regionu nejvíc rostou na Šumavě. Na některých místech jde o houbařské žně. Nachází se hřib smrkový, hřib kovář, suchohřib (babka), poddubák, křemenáč, klouzek obecný, liška obecná, bedla vysoká.
Už rostou!

Severní Čechy

V severních Čechách je růst hub nevýrazný, sem tam se objeví nějaký masák a žampion. Tady se těší na hřiby dutonohé a kozáky.
Kdy porostou: příští týden

Střední Čechy

Ve středních Čechách rostou houby v těchto dnech zatím málo. Vláha ale už přišla. Porostou hřiby dubáci, křemenáče, kozáci.
Kdy porostou: začátkem týdne

Liberecko

Na Liberecku zatím moc nerostou, několik týdnů nepršelo. Vláha přichází až teď, potom budou kozáci, klouzci, hříbky.
Kdy porostou: konec příštího týdne

Východní Čechy

Na Královéhradecku a Pardubicku zatím houby nejsou. Příští týden ale bude lépe, očekávají se křemenáče a kozáci.
Kdy porostou: konec příštího týdne

Vysočina

V oblasti zvané Česká Kanada už se objevují hříbky, holubinky, syrovinky, ryzce. U Moravských Budějovic zase začínají růst ve smrkových lesích hlavně lišky a hřiby a na hrázích rybníků a v alejích hřiby dubové. V nižších smrkových porostech je možné najít i pravé ryzce.
Už rostou!

Brněnsko, jižní Morava

Na jižní Moravě a Brněnsku je zatím situace bídná. Zlepšení se dá ale očekávat do dvou týdnů. Tady se těší na křemenáče osikové i březové.
Kdy porostou: za 2 týdny

Olomoucký kraj a sever Moravy

Houby se objevují jen v Jeseníkách a Beskydech, především jde o hřibovité houby, hřib smrkový a hřib dubový.
Kdy porostou: příští týden

Jihovýchodní Morava

Na jihovýchodní Moravě se zatím houbám nedařilo pro velké sucho. Houbaři ale předpokládají, že se situace po deštích zlepší. A budou zvláště hřiby koloděje, babky i lišky.

Kdy porostou: příští týden

Mykolog: Ať ještě prší…

Houby začaly růst i na jihu Čech. „Houbaři nosí hříbky, ale je potřeba, aby ještě zapršelo. Ve smrkových lesích začínají růst lišky. Doporučuji v sobotu vyrazit na houby. Ještě lepší bude situace příští týden,“ řekl Blesku mykolog Rudolf Mašek. „Ideální by bylo, aby ve dne bylo teplo a v noci pršelo. Dobré podmínky teď panují na Šumavě. Tam se daří hřibům smrkovým, kovářům i dubovým. V budějovické kotlině ještě potřebujeme déšť. Tady zatím nejsou,“ dodal Mašek.

Tip na výlet: Na houby s mykologem!

Přírodovědnou vycházku za houbami Staňkovského lesa a Purkrabských bažin připravilo na sobotu pro milovníky hub Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Trasa povede okolím Purkrabského rybníku a rybníků Skalice a Medenice jižně od Chlumu u Třeboně. Sraz je na autobusové zastávce v Chlumu v 9 hodin 10 minut.