Data v počítačích jsou dnes velmi ceněnou komoditou a některé firmy jsou ochotny dát nemalé peníze, aby se k nim dostaly. Proto také dnes a denně vznikají počítačové viry, které se budou snažit načíst a ukrást všechno, co je ve vašem PC zajímá. 
„Průniku viru zabráníte třeba už jen tím, že nebudete otevírat přílohy z neznámých emailových adres. Ale to už dnes zdaleka nestačí – jedinou účinnou ochranou je to, že si do svého počítače nainstalujete některý z antivirových programů,“ zdůrazňuje Vladimír Šandera, expert na viry ze společnosti Servispocitace.cz.

Taky byste někdy do svého počítače nejraději praštili? Zkuste ho raději nechat opravit online, vyplatí se to!
Autor: istock.com

Antivirové programy se dají stáhnout i zdarma. Kde?

Většině uživatelů domácích počítačů postačí, když si z internetu stáhnou některý z antivirových programů, které jsou zdarma. Které jsou nejúčinnější a kde je získat vám poradí Vladimír Šandera:

Microsoft Security Essentials – antivir pro operační systémy Windows 7, Windows Vista a Windows XP. Antivir si můžete stáhnout zdarma na stránkách Microsoftu. Verze zdarma se dá použít až pro deset počítačů, můžete jej tedy využít i pro vaši menší firmu. Antivirový program od Microsoftu je nenáročný a ze všech dostupných antivirů nejméně zpomaluje Váš počítač.
Avast
- velmi kvalitní antivirus od Pražské firmy Avast, stáhnout ho můžete zde
AVG
- další úspěšný český antivirus, pro změnu Brňáků, verzi zdarma lze stáhnout tady.


Nepomohly vám klasické antiviry? Pokud jste chytli nebezpečnou havěť, se kterou si klasické antiviry neporadí, je čas vyzkoušet nástroje těžšího kalibru:

MalwareBytes Tento nástroj často odhalí viry a malware, které nezachytí klasický antivirový program. Umí jednorázově odstranit škodlivý software i nonstop běžet na pozadí. Ke stažení zde.
TDSSKiller – program, který umí odstranit vir, infiltrované hluboko v systému. Tyto viry většinou běžný antivirus odhalit nedokáže, je zapotřebí hlubší analýzy, kterou zajistí právě TDSSKiller. Program je zdarma a můžete si ho stáhnout zde.

Pokud si nejste jisti, zda váš PC už není nakažený, pak není nic jednoduššího, než kliknout na stránky portálu Servispocitace.cz. Stále je tu online některý z odborníků, který na dálku váš počítač vyšetří a odborně vám poradí, co dělat.

servis počítače
Autor: servispocitace.cz