Jedinou cestou, jak můžete skutečně zhubnout, je začít o jídle přemýšlet a plánovat ho. „Při sestavování stravovacích plánů je důležité zaměřit se na vytvoření jídelníčku, který bude co nejvíce podobný vašemu běžnému stravování,“ radí nutriční terapeutka Karolína Hlavatá.
Pít, pít a zase pít
Během směny taky nesmíte zapomínat na dostatečný přísun tekutin, bez těch se tělo nadbytečných kilogramů nezbaví. Ideální jsou ovocné nebo zelené čaje, stolní vody ochucené kapkou citrónu, občas džus naředěný vodou.
Pokud budete mít láhev s nápojem neustále na očích, nebudete zapomínat pravidelně doplňovat tekutiny. „Při dvanáctihodinových směnách je důležité rozdělit si jídlo do několika porcí během celého dne. Interval mezi nimi by měl být zhruba dvě až tři hodiny, nejpozději se najezte po čtyřech hodinách od předchozího jídla. Mezi snídaní, obědem a večeří je vhodné zařadit malé svačiny, které se dají sníst relativně rychle. Žádný zaměstnavatel by vám neměl bránit tento pravidelný stravovací režim dodržovat,“ říká nutriční terapeutka Hlavatá.
Jídlo si noste z domova
Jídlo si doma připravte do krabičky a tu s sebou noste do práce. Tak budete vědět, kolik čeho sníte a vyvarujete se nekontrolovatelnému příjmu prázdných kalorií, například konzumací bagety z automatu. Pro plánování
Příklad celodenního redukčního jídelníčku při směnném provozu od 19 do 03 hodin
* Večeře v 18 hodin: 100 g těstovin, 100 g drůbežího masa, 250 g dušené zeleniny. Ideální je najíst se doma, než půjdete do práce.
* Přesnídávka v 21 hodin: jablko
* Druhá přesnídávka 24-01 hodin: 50 g celozrnného pečiva, 100 g tvarohové pomazánky, zelenina
Teď je čas na spánek.
* Oběd ve 12.30: 150 g rybího filé, 150 g brambor, 250 g zeleninového salátu
* Svačina v 15.30: 200 ml kefírového mléka, 200 g malin
Celkový energetický příjem: 6000 kJ, 90 g bílkovin, 30 g uk, 200 g sacharidy, 30 g vlákniny