Rozvodem nic nekončí, naopak začíná. Pokud manželé mají děti, budou díky nim do smrti spojeni. Pokud si někdy jeden z nich myslí, že rozvodem toto spojení přesekne a že mu bývalý manžel přestane vstupovat do života, tak se mýlí. Rozvádějící či rozcházející se rodiče by si měli uvědomit, že jejich rozchod vždy otřese psychikou dětí. Je-li to možné, je na místě velká tolerance, ohleduplnost a nelpění na maličkostech. Vítězství v rozvodových soubojích a bitvách o děti je krátkodobým vítězstvím v prohrané válce.“

Fáze rozvodu
Autor: Blesk

Fáze rozvodu
Autor: Blesk

1) Vstupujete do manželství a jste např. úspěšný podnikatel(ka) s dobře fungujícím byznysem, sepište s protějškem předmanželskou smlouvu.

2) Schovávejte si účtenky, doklady, smlouvy od velkých investic, které platíte v rámci manželství.

3) Platíte-li něco pouze ze svých peněz, nechte se uvést jako výhradní vlastník.

4) Nekupujte nemovitosti na hypotéku. Pokud není vyhnutí, buďte zaneseni v kupní smlouvě.

5) Jste-li na rodičovské dovolené a partner vám nedává peníze, zažalujte ho o výživné.

6) Neplatí-li vám partner alimenty, povinnost přechází na jeho rodiče.

7) Pokud už tušíte, že se k rozvodu schyluje, dávejte si pozor na partnerovy finance. Všímejte si, kolik vydělává, jaké má náklady, můžete tak předejít »odklánění« majetku.

8) Při stanovování alimentů na děti neopomeňte i to jaké kroužky dítě navštěvuje, jaké má aktivity, jestli je na něco obzvláště nadané. Trvejte na tom, aby se vše zohlednilo ve výši výživného.

9) Pokud budete v řízení o vypořádání společného jmění manželů úspěšní, může vám být přiznána náhrada nákladů řízení včetně soudních poplatků. Je škoda to nevyužít.

10) Určí-li vás soud jako rodiče, který bude platit alimenty, plaťte je. Neplacení může skončit i exekucí na váš mnohdy těžce vysouzený majetek nebo i vězením.