Železniční doprava

České dráhy reagovaly na vyšší DPH už 11. prosince loňského roku, kdy rovnou jízdenky zdražily v průměru o pět procent.

Takže cestující, kteří ujedou ve vlaku vzdálenost od 1 do 20 kilometrů, budou platit za jízdenku o korunu více, na delších tratích se taxa za kilometr zvyšuje z 1,20 Kč na 1,26 Kč. Například na trati z Prahy do Ústí nad Labem, což je 106 kilometrů, se zvýšilo jízdné z původních 137 Kč o pětikorunu na 142 Kč.

Dražší režijní jízdenky

Režijní jízdenka bude od ledna stát 500 korun namísto současných 250 Kč. Méně (300 korun) za oblíbené „režijky“ zaplatí děti a důchodci.

Režijní jízdenky mohou využívat všichni zaměstnanci Českých drah, nákladního dopravce ČD Cargo, Správy železniční dopravní cesty a dalších drážních institucí, včetně jejich rodinných příslušníků. V praxi tak jde o deseti tisíce lidí.

V roce 2013 by měla režijní jízdenka zdražit na 750 korun, o rok později pak na rovných 1000 korun.

Pro srovnání: roční neomezené cestování v síti Českých drah pro „neželezničáře“ vyjde na 22 990 korun.

Silniční doprava

Řidiči se mohou připravit na nové úseky rychlostních silnic a na zdražování. Podraží dálniční známky i mýtné i o několik stovek.

Letecká doprava

Ruzyňské letiště by se mohlo přejmenovat na Letiště Václava Havla. Hlavní slovo ale bude mít vláda, Letištní uzel totiž patří státu.

Letecké společnosti chystají nové linky. Cestující se tak v letní sezoně nově dostanou z Prahy třeba do španělského Bilbaa, Alghera na Sardinii, řecké Patry nebo francouzského Toulouse. Samotné letiště chce zvýšit komfort cestujících.

Kultura

Zdražování nemusí platit všude, část tuzemských provozovatelů kulturních zařízení se rozhodla, že zvýšení dolní sazby DPH vezme na sebe a nezdraží. Vyšších cen se tak lidé nemusí obávat například při návštěvě některých kin, divadel nebo pražské zoo. Nezdraží multikina Cinema City, beze změny zůstává například i vstupné do pražského Divadla v Dlouhé či do Dejvického divadla

Knihy, tisk

V důsledku zdražení s největší pravděpodobností poklesne počet prodaných výtisků knih, novin i časopisů. Nakladatelé se většinou shodují, že knihy podraží minimálně o ta 4 % navýšení DPH, většina z nich ale přiznává, že bude muset zdražit ještě víc.