Do obchodů se smí dostat jen vejce, která nejsou starší 21 dnů od snášky, výjimku mají jen vejce s označením »extra« nebo »extra čerstvá«- na nich musí být vyznačeno datum snášky a lhůta maximálně devíti dnů od snesení.

Syrová vajíčka, která máte doma, zkonzumujte nejpozději do 28 dnů po snášce (datum snášky najdete na obalu). Vařená vejce vám doma bez problémů vydrží ještě týden, pak je vyhoďte.

Jak je uchovávat?

Vařená vejce patří do lednice, protože se kvůli zdravotní nezávadnosti musí skladovat při teplotách od 5 °C do 8 °C. I když jsou malovaná vajíčka pěknou dekorací, neuchovávejte je při pokojové teplotě, protože skořápka je částečně prostupná pro různé nežádoucí mikroorganismy a plísně, které zkracují dobu minimální trvanlivosti. A taky by vám mohli způsobit zdravotní potíže.

Co se skrývá pod skořápkou

Žloutek

Vajíčko je nejen dobré, ale i zdravé
Autor: profimedia.cz

Obsahuje cholesterol a hlavní zdroj energie. Žloutek vyživuje kuře.

Bílek

Nejzdravější část vejce, kterou můžete konzumovat i při dietě. Obsahuje minerály, vitamíny skupiny B, vitamin A a D.Bílek má za úkol chránit embryo kuřátka.

Skořápka

Je silná asi 0,3 mm. Tvoří ji lavně uhličitan a fosforečnan vápenatý. Přes naprasklou skořápku se dovnitř vejce můžou dostat nežádoucí bakterie a vy se tak můžete nakazit salmonelou.

Proč jsou vajíčka zdravá?

* isou dobře stravitelná

* lecitin obsažený v bílku snížuje rizika kardiovaskulárních chorob

* konzumace vajec v těhotenství má vliv na dobrý vývoj plodu, především na inteligenci a zrak

* látka lutein zpomaluje vznik stařeckých skvrn

* zpomalují úbytek svalové hmoty ve stáří

* Obsahují spoustu výživných látek, jako jsou: proteiny, lipidy, polynenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, vitaminy A, D, E, B, minerální látky

Vejce můžete i při dietě

Hlavní zdroj energie (75-85 %) je ve žloutku, bílek je ale velmi dietní, proto ho často jedí sportovci.V jednom středním vejci je asi 387 kiloJaulů. Pokud jste zdraví a nemáte vysokou hladinu cholesterolu, můžete denně sníst 1 až 2 vejce.

Super rychlé recepty z vajec
Vaječná pomazánka
Chléb s vaječnou pomazánkou můžete i hravě přizdobit
Autor: profimedia.cz
Chleba namazaný vajíčkovou pomazánkou chutná skvěle! Svačina nebo večeře pro děti je navíc hotová za pár minut.
Co potřebujete: 5 vajec natvrdo, stonek řapíkatého celeru, kelímek žervé, pažitka, lžíce plnotučé hořčice, lžíce majonézy, pepř, sůl, zelleninu na ozdobu
Jak na to:
Vejce oloupejte, nakrájejte na kousky a vložte do misky. Přidejte žervé, majonézu, hořčici a nasekaný celer. Dochuťte solí a pepřem a ručním mixérem ušlehejte na kaši. Mažte na celozrnný chléb a posypte pažitkou.

Vejce plněná tuňákem
Vaječné jednohubky, na kterých si pošmáknete
Autor: profimedia.cz
Co potřebujete: 5 uvařených vajec, 3 lžíce majonézy, 1 plechovka tuňáka v oleji, chilli, sůl, pepř, pažitka nebo petržel nebo ředkvičku na ozdobu
Jak na to:
Uvařené vejce oloupejte a podélně rozkrojte. Vyjměte žloutky a dejte je do mísy spolu s majolkou, tuňákem a kořením. Všechno dobře rozmačkejte vidličkou. Potom směsí naplňte důlky v bílcích a ozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Fotogalerie
3 fotografie