Ondra nám při přípravě nápojů vysvětlil, proč při přípravě nápojů zvolil právě tradiční domácí nápoje. „Hlavními složkami v mých nápojích jsou lihoviny značky Hanácká. Např. Hanácká vodka patří už desetiletí k nejznámějším u nás. Její hlavní výhodou je to, že má velmi jemnou chuť, navíc je 4x filtrovaná a má velmi příznivou zásaditost, to ocení naši hosté zejména na druhý den. Nepálí po ní totiž žáha.“ A hned nám dává ochutnat první namíchaný nápoj - Sweet peach, který nám namíchal ze 4 cl Hanácké vodky, 2 cl Hanácké broskvové, 2 cl broskvového džusu a mandlového sirupu. Chutná skvěle!

Autor: Granette and Starorežná Distilleries a.s.

„Jak vidíte, Hanácká není jen vodka. Právě jsem vám namíchal do nápoje Sweet peach také výbornou Hanáckou broskvovou, ale pod Hanáckou najdete i jiné nápoje. Výborná je také Karpatka hořká, tradiční hořký nápoj, který má specifickou sladkohořkou chuť. A pozor - nejlépe chutná chlazený jako aperitiv!“ dodává Ondra a soustředí se na přípravu druhého drinku.

Autor: Granette and Starorežná Distilleries a.s.

Druhý koktejl nám chutná snad ještě víc než předchozí. Populární koktejl Aprilone namíchaný z 2cl Hanácké vodky, 1cl Hanácké Griotte, 1cl melounového sirupu, 1cl limetkového džusu a 4cl meruňkového nektaru. Ondra vysvětluje, proč má výsledný nápoj, tak nádhernou barvu. „Používáte-li do míchaných nebo ohřívaných nápojů griotku, osobně doporučuji Griotte Hanácká. Má největší podíl ovocné šťávy na trhu a současně si při jakékoliv manipulaci či ohřívání uchovává svou výraznou barvu i chuť. Což některé griotky rozhodně neumí“

 

Autor: Granette and Starorežná Distilleries a.s.

Dozvěděli jsme se, že v řadě Hanácká je mnoho dalších tradičních lihovin. Například známá „zelená“ z Hané se ukrývá pod názvem Peprmint Hanácká. V tomto vynikajícím likéru charakteristické peprmintové chutě a vůně se snoubí tradice a um pracovníků prostějovské likérky. A že mají na co navazovat! Vždyť Palírna U Zeleného stromu v Prostějově je nejstarší svého druhu v celé střední Evropě a první destiláty se tu vyráběly už v roce 1518. Jinak nutno podotknout, že se jedná o vynikající likér. Velice oblíbená je i Hanácká Borovička destilát z bobulí černého jalovce doslova okouzluje svou jemnou a vyváženou chutí.

Autor: Granette and Starorežná Distilleries a.s.

Zkuste si podle receptů také koktejl namíchat, případně namíchejte svůj vlastní. Uvidíte, že z řady HANÁCKÁ se dají vymýšlet a připravovat opravdu lahodné nápoje

www.gsd.cz

www.pijsrozumem.cz