Na surovinách nemá smysl šetřit, k pravým českým Velikonocům by měly patřit i kvalitní české ingredience a tradiční velikonoční recepty. Vláčný a lahodný mazanec upečete jedině s dobrým máslem a spoustou žloutků z těch nejčerstvějších českých vajíček, na nádivku jako od babičky budete potřebovat krásně libové uzené, jidášům dodá lákavou vůni i vzhled český med, k jehněčímu na česneku neodmyslitelně patří dobrý špenát a k pečenému mletému masu křupavé nakládané okurky.
Mandlový beránek
Co potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 100 g mletých mandlí, 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva, 150 g másla, 4 bílky, 4 žloutky, špetka soli, 180 g cukru krystal, 1 vanilinový cukr, 150 g bílého jogurtu, 1 lžíce rumu, rozinky nebo jiné sušené ovoce
Postup: Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou, troubu dejte nahřát na 175 °C. Bílky ušlehejte se solí do tuhého sněhu. Ve vedlejší míse utřete žloutky se změklým máslem a s oběma druhy cukru. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a mletými mandlemi a přimíchávejte po malých dávkách střídavě s jogurtem a rumem do máslovožloutkové směsi. Přidejte rozinky. Poté zlehka vmíchejte ušlehaný sníh a nalijte těsto do přední části formy na beránka, přikryjte zadní polovinou formy a dejte péct. Po 45 minutách můžete odklopit a zkusit špejlí, zda už je beránek dostatečně upečený. Nechte ho několik minut vychladnout a opatrně vyklopte.
Jehněčí roláda na česneku
Co potřebujete: cca 1,5 kg jehněčí plece, 3 stroužky česneku, 400 g listového špenátu, lžička sušené majoránky, 8 plátků farmářské zauzené slaniny, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Postup: Jehněčí plec očistěte od blan a přebytečného tuku a rozkrojte ji tak, aby se z ní dala srolovat roláda. Olivový olej smíchejte s majoránkou, špetkou soli, pepřem a prolisovaným česnekem a touto směsí potřete maso, poté na maso rovnoměrně rozložte slaninu a následně špenát (několik hodin předem nechte povolit, případně trochu vymačkejte), lehce posolte, srolujte a zavažte roládu kuchyňským motouzem. Pečte asi 2,5 hodiny při teplotě 160 °C v nádobě s víkem, průběžně obracejte a podlévejte vodou nebo vývarem, aby maso zůstalo šťavnaté. Posledních 30 minut pečte bez poklice, aby maso získalo hezkou barvu. Rozstřihněte motouz, nechte chvíli odpočívat, poté nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší.
Žemlová nádivka s uzeným kuřetem
Co potřebujete: 250 g uzeného kuřecího masa, 250 g uzeného, 300 g bílého pečiva, 4 šálky nasekaných listů mladých kopřiv nebo balení listového špenátu, 7 vajec, 60 g másla, svazek pažitky, sůl, pepř, 200 ml mléka, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, strouhanka na vysypání formy
Postup: Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků a špetky soli ušlehejte sníh. Pečivo nakrájejte na kostky a zvlhčete mlékem. Ve vedlejší míse utřete máslo se žloutky, přidejte pečivo, nasekanou pažitku, koření, kopřivy nebo špenát (přes noc nechte povolit v lednici), maso a promíchejte. Nakonec vmíchejte ušlehaný sníh a směs přesuňte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy (velkého pekáčku nebo dvou menších forem na biskupský chlebíček). Pečte asi 45 minut při teplotě 170 °C, dokud povrch nezezlátne.
Ratibořické velikonoční bochánky
Co potřebujete: 1 kg polohrubé mouky, 4 dcl mléka, 60 g droždí, 6 žloutků, 250 g práškového cukru, 250 g rostlinného tuku Hera , 200 g rozinek, 200 g mandlí, 2 dcl rumu, špetka badyánu, 1 lžička soli, 1 lžička citrónové kůry
Na cukrovou polevu: 5 bílků, 50 dkg přesátého moučkového cukru , 2 lžíce vymačkané šťávy z citrónu, zdobení
Postup: Rozinky namočíme předem na několik dnů do rumu. Z droždí, části mléka, cukru a mouky připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, kvásek, mouku se solí, okapané rozinky, mandle, badyán a citrónovou kůru. Z vypracovaného těsta uděláme 10 bochánků, které v troubě upečeme. Pokud zrovna nemáte chuť na polevu, můžete je ještě horké potřít rozpuštěným rostlinným tukem máslová příchuť a obalte v cukru.
Velikonoční beránek ze šlehačky
Co potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání, 125 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 3 vejce, 60 g rostlinného tuku Hera, 2 lžičky kypřícího prášku, 250 g hladké mouky
Postup: V míse utřeme změklý rostlinný tuk Hera s cukrem a vejci, poté přidáme mouku a kypřící prášek. Přilijeme smetanu a mícháme, dokud nebude těsto krásně hladké. Těsto přelijeme do vymazané a vysypané formy na beránka, uhladíme povrch a přiklopíme druhou polovinou formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 170° C 50 minut.
Velikonoční drchanice
Co potřebujete: 500 g hladké mouky, 100 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 100 g cukru, 6 lžic bílého vína, 4 žloutky, citrónová kůra, vanilka, olej na osmažení
Postup: Z mouky, žloutků, Hery, cukru, bílého vína, vanilky a dobře omyté citrónové kůry vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme asi 4 mm silnou placku a vykrajujeme z ní tvořítkem větší kolečka. V oleji smažíme a ještě horké pocukrujeme.
Čokoládový velikonoční beránek
Co potřebujete na těsto: 125 g změklého másla nebo margarínu, 130 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 2 vejce, 130 g hladké mouky, špetku soli, ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva, 50 g nastrouhané mléčné čokolády, 50 g nasekaných lískových oříšků
Na ozdobení: 1 balíček polevy tmavé, 50 g nasekaných lískových oříšků, 1 balení Tubiček na zdobení Dr.Oetker
Postup: Vyšlehejte máslo nebo margarín, cukr a vanilínový cukr do pěny. Přidejte vejce. Mouku, sůl, kypřicí prášek, čokoládu, oříšky smíchejte a zlehka zapracujte do vaječné směsi. Těsto nalijte do formy, a pečte při 170 °C asi 50 minut. Po upečení nechte zchladnout, vyklopte z formy a polijte polevou. Ihned posypte oříšky. Po zatuhnutí dozdobte tubičkami a mašlí.
Tradiční jidášky
Co potřebujete na těsto: na 12 kusů 1 balení Buchet Dr.Oetker, 200 ml vlažného mléka, 150 g rozpuštěného zchladlého másla, 1/2 lžičky rumového aroma, 50 g rozinek
Na ozdobení: 50 g plátků mandlí, 1 rozšlehané vejce
Postup: Smíchejte směs na buchty, mléko, máslo, aroma, rozinky a vypracujte hladké těsto. Nechte 60 minut vykynout. Těsto rozdělte na 12 dílů, které vyválejte na válečky o délce 20 cm a vytvarujte do spirály a různých jiných tvarů (např. podle obrázku). Položte na vymazaný plech a nechte 20 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C asi 25 minut. Další recept naleznete například zde.
Velikonoční věnečky na vajíčka
Co potřebujete na těsto: Zhruba na 10 kusů 450 g hladké mouky, 1 balíček droždí, 60 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, špetku soli, 1 vejce, 1 bílek, 50 g rozpuštěného másla nebo margarínu, 100 ml vlažného mléka, 125 ml smetany ke šlehání, na potření 1 žloutek
Postup: Promíchejte všechny přísady a vypracujte vláčné těsto, které nechte zakryté na teplém místě odpočinout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto nakrájejte na 18-20 kousků. Každý kousek vyválejte na váleček asi 25 cm dlouhý. Dva válečky spleťte dohromady, konce zmáčkněte k sobě a vytvořte věneček. Nechte je na teplém místě ještě 15 minut kynout. Potřete rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě na 200 ° asi 25 minut. Po vychladnutí vložte do středu věnečků uvařená malovaná vejce.
TIP: Těsto můžete vylepšit přidáním špetky badyánu.
Netradiční mazanec s mákem a višněmi
Co potřebujete na těsto: 500 g hladké mouky, 1 balíček droždí, 200 ml vlažného mléka, 175 g měkkého tvarohu, 80 g cukru, 2 vejce, 1 lžičku citrónového aroma, ½ lahvičky rumového aroma, 1 balíček vanilínového cukru, špetku soli
Na náplň: 250 ml mléka, 50 g cukru, špetku mleté skořice, 100 g mletého máku, 2 lžíce strouhanky, 360 g okapaných kompotovaných višní, 250 ml kompotové šťávy, ½ balíčku pudingu s vanilkovou příchutí
Postup: Promíchejte mouku s droždím. Přimíchejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné těsto. Těsto odložte na teplé místo oddechnout, dokud se nezdvojnásobí jeho objem. Na přípravu náplně rozmíchejte v nádobě na vaření mléko s cukrem, skořicí, umletým mákem a strouhankou a za stálého míchání přiveďte k varu. Náplň odstavte a nechte vychladnout. Připravte hutný puding, místo vody použijte kompotovou šťávu. Přimíchejte okapané višně. Z nakynutého těsta vytvarujte váleček a vyválejte z něj obdélníkový plát silný 5 mm. Makovou náplň rovnoměrně natřete na těsto a navrch nalijte puding s višněmi. Těsto srolujte zespoda nahoru a stočenou roládu vložte do dortové formy (Ø 26 cm), kterou jste předem vymazali a vysypali moukou. Pečte v předehřáté troubě na 165 °C asi 65 minut. Mazanec posypte moučkovým cukrem.
Velikonoční vejce s lososovou pomazánkou
Co potřebujete: 6 natvrdo uvařených vajec, 2 lžíce majonézy, 4 plátky uzeného lososa nebo šunky, 1 lžíci nasekaných kaparů, 1 jarní cibulku (bílá část), špetku soli a pepře, kopr na ozdobu
Postup: Ponorným mixerem rozmixujte lososa na kaši. Přidejte majonézu, najemno nasekanou cibulku a kapary. Oloupaná vejce rozpulte. Pomocí lžičky nandejte lososovou pěnu na půlky vajec. Ozdobte kouskem lososa a snítkou kopru.