Co pít k masu:
* K vepřovému masu se hodí mladší, plnější červené víno jako Modrý Portugal.
* Drůběží maso vždycky doplňte jen bílým, mírně aromatickým vínem, zkuse třeba Muller Thurgau nebo Pálavu.
* K hovězímu podávejte vyzrálejší, plná červená vína. Vsaďte na Cabernet Sauvignon a neuděláte chybu.
* Jehněčí pečeně si rozumí se zralým červeným vínem s příchutí a vůní lesního ovoce, například se Svatovavřineckým nebo s Merlotem.
* Ke zvěřině nalévejte plné, vyzrálé červené víno. Čím je maso tmavší a úprava těžší, tím barevnější a vyzrálejší červené víno k němu pijte. Vhodný je starší ročník Frankovky, Svatovavřineckého nebo Rulandské modré. Pokud je maso příliš tučné, volte raději mladé červené víno s vysokým obsahem tříslovin.
* Kachnička k nedělnímu obědu si žádá mladší vína. Chybu neuděláte Modrým Portugalem nebo Rulandským modrým.
Co pít k rybám:
* U ryb záleží na způsobu přípravy, čím je ryba jemnější a méně mastná, tím lehčí víno vybírejte. Obalované a smažené ryby doplňte plnějším nebo lahvově zralým vínem, třeba Rulandským bílým, Chardonay nebo Ryzlinkem vlaškým. Pozor, vína by měla být vždy suchá.
* K mořským rybám neváhejte podávat zralá vína jako Chardonay, Rulandské bílé či šedé nebo Ryzlink rýnský.
* Štiku, kapra nebo pstruha krásně doplní bílá koenitá vína jako Neuburské, Aurelius, Ryzlink vlašský a Sylvánské zelené.
* K uzené tresce nebo lososu pijte suché ryzlinky
Co pít k sýrům:
* Plísňové sýry typu hermelín se hodí k bílým, jemně kořenitým mladým červeným vínům. Tip: André, Cabernet Sauvignon, Frankovka
* Nivu a sýry s modrou plísní zapíjejte naopak bílým, sladkým vínem nebo ledovým a slámovým červeným. Tip: Rulandské modré
* Parmazán, čedar, moravský bochník nabízejte k mladým, ovocným červeným vínům nebo ke svěžím bílým. Tip: Frankovka, Veltlínské zelené
Co pít k rizetu a těstovinám:
Dobře uděláte, když tahle lehká jídla doplíte plnějším bílým vínem. Výborný je třeba italský Pinot gris.
Co pít k dezertům:
Popíjejte k nim vína sladká, aromatická.
* K ovocným salátům je ideální suché i polosuché vío, třeba Muškát moravský, Sauvigon nebo Tramín.
* Ke krémovým dezertům si vychutnejte ledové nebo slámové víno.
* Sorbety a zmrzliny s vínem moc dohromady nejdou, když už, tak vsaďte na rosé sekt, demi sekt či brut.