Co pít k masu:

* K vepřovému masu se hodí mladší, plnější červené víno jako Modrý Portugal.

* Drůběží maso vždycky doplňte jen bílým, mírně aromatickým vínem, zkuse třeba Muller Thurgau nebo Pálavu.

* K hovězímu podávejte vyzrálejší, plná červená vína. Vsaďte na Cabernet Sauvignon a neuděláte chybu.

* Jehněčí pečeně si rozumí se zralým červeným vínem s příchutí a vůní lesního ovoce, například se Svatovavřineckým nebo s Merlotem.

* Ke zvěřině nalévejte plné, vyzrálé červené víno. Čím je maso tmavší a úprava těžší, tím barevnější a vyzrálejší červené víno k němu pijte. Vhodný je starší ročník Frankovky, Svatovavřineckého nebo Rulandské modré. Pokud je maso příliš tučné, volte raději mladé červené víno s vysokým obsahem tříslovin.

* Kachnička k nedělnímu obědu si žádá mladší vína. Chybu neuděláte Modrým Portugalem nebo Rulandským modrým.

Co pít k rybám:

* U ryb záleží na způsobu přípravy, čím je ryba jemnější a méně mastná, tím lehčí víno vybírejte. Obalované a smažené ryby doplňte plnějším nebo lahvově zralým vínem, třeba Rulandským bílým, Chardonay nebo Ryzlinkem vlaškým. Pozor, vína by měla být vždy suchá.

ss
Autor: scom

* K mořským rybám neváhejte podávat zralá vína jako Chardonay, Rulandské bílé či šedé nebo Ryzlink rýnský.

* Štiku, kapra nebo pstruha krásně doplní bílá koenitá vína jako Neuburské, Aurelius, Ryzlink vlašský a Sylvánské zelené.

* K uzené tresce nebo lososu pijte suché ryzlinky

Co pít k sýrům:

ss
Autor: scom
* Plísňové sýry typu hermelín se hodí k bílým, jemně kořenitým mladým červeným vínům. Tip: André, Cabernet Sauvignon, Frankovka

* Nivu a sýry s modrou plísní zapíjejte naopak bílým, sladkým vínem nebo ledovým a slámovým červeným. Tip: Rulandské modré

* Parmazán, čedar, moravský bochník nabízejte k mladým, ovocným červeným vínům nebo ke svěžím bílým. Tip: Frankovka, Veltlínské zelené

Co pít k rizetu a těstovinám:

Dobře uděláte, když tahle lehká jídla doplíte plnějším bílým vínem. Výborný je třeba italský Pinot gris.

Co pít k dezertům:

Popíjejte k nim vína sladká, aromatická.

ss
Autor: scom
* K ovocným salátům je ideální suché i polosuché vío, třeba Muškát moravský, Sauvigon nebo Tramín.

* Ke krémovým dezertům si vychutnejte ledové nebo slámové víno.

* Sorbety a zmrzliny s vínem moc dohromady nejdou, když už, tak vsaďte na rosé sekt, demi sekt či brut.