Psychopat je člověk, který trpí nějakou poruchou osobnosti. Těch může být celá řada. Od lehkých jako je neuróza a hysterie přes nebezpečné poruchy jako pedofilie až po zvrhlé formy, kdy psychopat vraždí, týrá a mučí.

Jak poznat psychopata? To je dost těžké. Psychopat nemá svoji poruchu napsanou na čele. Naopak, většinou jde o člověka, který budí důvěru, je milý a přátelský. Většina nejkrutějších psychopatů v dějinách byli sebevědomí a na oko slušní a spořádaní lidé.

Jak na něj?

Pamatujte si, že v jeho očích budete ti špatní, ať už jste v pozici jeho oběti nebo protivníka. Nejlepší je s ním přerušit kontakt, což není vždy možné.

Nehrajte podle jeho pravidel!

Psychopat s vámi často manipuluje a chce vás ovládnout. On určuje pravidla. Nebojujte s ním ani nehrajte jeho hru.

Nevšímejte si provokací a konfliktů!

Rád provokuje a líbí se mu, když reagujete emotivně. Omlouváte se a vysvětlujete. To on přesně chce. Takže ho ignorujte, neomlouvejte se a odkažte ho někam.

Neodpouštějte a nevyjednávejte!

Nevěřte, že se změní. Nedomlouvejte mu, raději odejděte nebo ho rovnou vyhoďte. Pokud to nejde, navštivte psychologa a poraďte se.

Nechtějte ho převychovat!

To se vám nepodaří. On totiž necítí vinu, má ve všem pravdu a jedná správně. Jedině ho můžete nasměrovat na psychiatrii.

Rodiče a sousedy si nevybíráme. Prostě musíme přijmout fakt, že někdy nejsou úplně podle našich představ. A tak se s nimi buď musíme naučit žít nebo se odstěhovat.

Hluk a nepořádek nejvíc vadí

Před pár lety provedla společnost FINEP průzkum, který ukázal, že kvůli narušeným sousedským vztahům jsou lidé ochotni se stěhovat. Nejvíc se partaje obtěžují nadměrným hlukem, špatnou hygienou a sousedskými naschvály. Lidem nejvíc vadí štěkající psi, nepořádek ve společných prostorách a nevhodné chování.

Dům hrůzy

Někdy i jeden nebo dva lidé dokáží ze slušného bydlení udělat dům hrůzy. Nejhorší je to v panelácích a činžácích. Proto je důležité, aby se problémy s obtížným sousedem řešily co nejdřív. Nejprve je vhodné s ním promluvit, a pokud to nezabere, obrátit se na příslušné úřady nebo na policii.

Nejčastější příčiny špatných sousedských vztahů

* Nadměrný hluk 85 %

* Nepořádek, špatná hygiena 40 %

* Obtěžování pachy (od zvířat, vaření, kouření) 31 %

* Drobné sousedské naschvály 14 %

* Hrubost (nadávky, hádky, urážky) 8 %

Účastníci výzkumu uvedli víc než jeden důvod problematických vztahů. Proto je součet odpovědí vyšší než 100 %.

VÝZVA!!!

Trápí vás sousedské vztahy? Bojíte se někoho z vašeho okolí? Napište nám na e-mail: snadnejsizivot@ringier.cz