Podle průzkumu sexuologů Petra Weisse a Jaroslava Zvěřiny došlo během posledních patnácti let k mírnému poklesu mimomanželských sexuálních styků. Zatímco v roce 1998 nevěru přiznala téměř polovina vdaných žen a dokonce dvě třetiny ženatých mužů, o deset let později se k ní přiznalo už jen 34 % žen a 55 % mužů. Z aktuálního průzkumu Poštovní spořitelny Era zase vyplývá, že nevěrných je celých 40 % zástupců obou pohlaví. Která čísla jsou tedy důvěryhodná?

„Všechny výzkumy, které jsou založené na subjektivní výpovědi dotazovaných, můžou být zkreslené. Záleží na tom, jak jsou lidé pravdomluvní. Obecně se lidé spíše dělají takovými, jací by chtěli být, než jací skutečně jsou. Pokud muž přizná, že byl několikrát nevěrný, může to znamenat, že by si přál nevěru zažít. A naopak žena, která má s nevěrou zkušenosti, se za to může stydět a nepřizná to,“ říká sexuolog Radim Uzel.

Podle něj tu nevěra byla odjakživa, jen v dnešní době se skrze mobily a internet snáze provalí.

K nevěře je dnes daleko více příležitostí než před dvaceti lety
Autor: profimedia.cz
Dnes mají Češi taky obecně víc příležitostí k cizoložství díky cestování. „Dříve, když šel dědeček do okresního bordelu, byl to pro něj zážitek na celý život. Dnes je všude tolik možností k souloži mimo manželství nebo partnerský vztah, že to nikoho nevytrhne z údivu,“ říká Uzel.

jak se na nevěru dívají ženy a muži? Nikoho zřejmě nepřekvapí, že pánové jsou ješitové a nevěru partnerky ve většině případů nepřekousnou. „Muži si nevěru ženy absolutně nepřipouští, zatímco ženy ji snáze tolerují. Nezávazný sex se sekretářkou nadělá méně neplechy, než když se žena zamiluje do svého milence,“ tvrdí sexuolog Uzel.

Rozdíl mezi sexuální a citovou nevěrou potvrzuje i odbornice na partnerské vztahy: „Některé výzkumy dokazují, že ženám více vadí emocionální nevěra, zatímco mužům spíše sexuální. Z hlediska evoluce je pro ženu více rizikové, pokud se její nevěrný partner zamiluje do jiné ženy, a hrozí tudíž jeho odchod od rodiny, pro muže je zase větší hrozbou sexuální nevěra partnerky, z níž se může narodit dítě,“ říká psycholožka Hana Taněvová z Institutu partnerských vztahů. Muž by tak vlastně mohl nevědomky investovat do cizích genů.

Jenže mužská nevěra taky dokáže pořádně zahýbat s rodinným rozpočtem! Česká milenka totiž vyjde záletníky až na 60 tisíc korun ročně! Nejvíc přitom nevěrníci utratí za utajené dovolené a za útočiště v podobě hotýlků a azylů pro zamilované.

Zdroj: Kontinuální výzkum sexuálního chování české populace, prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D., a doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc.

Průzkum Poštovní spořitelny-Era, srpen 2012