S nástupem do školy končí dětem dosud uvolněný školkovský režim a startuje koloběh nových povinností a úkolů, což může být pro spoustu prvňáčků velmi stresující. Od toho mají ale vás, milující rodiče, kteří jim pomůžou tuhle velkou událost v pohodě zvládnout.

„Nástup do školy je skutečně velká změna a mezník v životě každého dítěte, ne vždy to pro ně ale musí znamenat zátěž. Spoustu dětí se do školy těší, a tady je důležité podchytit prvotní zájem a citlivě vtáhnout dítě do procesu změn,“ radí psycholog Miloslav Čedík ze Speciálně pedagogického centra základní školy na Zlíchově.

Děti potřebují režim

Pravidelné rituály jim totiž dávají pocit jistoty a bezpečí, začínat byste s nimi měli už při vstávání. Dítě probouzejte vždy ve stejnou hodinu, pusťte mu k tomu třeba oblíbenou písničku, společně se nasnídejte a vypravte do školy. Nenuťte dítěti oblečení, ve kterém se necítí dobře, nechte ho, aby si samo vybralo, v čem půjde do školy, případně udělejte kompromis. Prvňáčci by měli spát alespoň deset hodin denně, aby byli schopni se druhý den ve škole soustředit, proto je včas zažeňte do postele.

Cestou do školy si se žáčkem povídejte o tom, co ten den ve škole a mimo ni čeká. Den rozdělte na úseky, které tráví ve škole, vypracováváním domácích úkolů, kroužky, hraním a volným časem. Při sestavování denního režimu nezapomínejte, že váš školák je ještě malé dítě, které má nárok na odpočinek a hry, zbytečně ho proto nepřetěžujte.

Pomáhejte, ale učte samostatnosti

Mělo by být samozřejmostí, že první školní dny budete pro dítě největší oporou a uděláte si na něj dostatek času. Doprovázejte ho do školy a včas ho z ní

Když dáte dítěti dobrý základ v přístupu k úkolům už v první třídě, v dalších ročnících budete mít hodně usnadněnou práci
Autor: profimedia.cz
vyzvedávejte (pokud nemůžete vy nebo partner, požádejte někoho z rodiny). Pomozte dítěti s obalováním a nadepisováním sešitů a asistujte u psaní domácích úkolů, nikdy je ale nedělejte za dítě – učíte ho tak zodpovědnosti. Aktovku by si měl prvňáček časem zvládnout připravit sám, přesto kontrolujete, zda v ní má všechny potřebné pomůcky, domácí úkoly, svačinu. S péčí to ale nepřehánějte. Zvládnout ranní hygienu, obléknout se nebo nosit školní tašku by dítě mělo samo. Učí se tak samostatnosti, která se mu bude hodit nejen ve škole, ale i v běžném životě.  

Mluvte spolu

Malí školáci budou mít zpočátku spoustu otázek týkajících se nového prostředí. Vysvětlete jim, že na ně čekají nové úkoly, jedničky, vysvědčení a hodné paní učitelky. Vyprávějte jim o výletech a školách v přírodě, které je rozhodně neminou. Společně si prohlížejte učebnice a pobavte se o tom, co se během školního roku všechno naučí, zvýšíte tím dětskou motivaci. „Rodiče by měli s dětmi mluvit o tom, co právě prožívají, sdílet s nimi jejich pocity a být jim stále nablízku. S prvními úkoly by měla přijít i trpělivost – dospělí by měli automaticky přeladit na režim dítěte, zvolnit z hektického tempa a dítě za sebou jen nevláčet. Chybou je taky zlehčovat problémy a pocity dítěte,“ říká psycholog Čedík.

Jak naložit s kroužky?

S množstvím zájmových aktivit to nepřehánějte, méně v tomto případě znamená více. Jestliže dítě chodí dvakrát týdně na angličtinu, dalším kroužkem by měl být sport, keramika nebo třeba hudebka, zkrátka něco, co nevyžaduje takovou pozornost a capart si u toho oddychne. V každém případě kroužek musí prcka bavit, jinak se může stresovat, že má povinnost chodit někam, kam vlastně vůbec nechce. „V tomto věku se děti ještě hledají, u některých aktivit nemusí setrvat, proto spíš zkoušejte, co ratolest baví,“ vysvětluje psycholog.

Dobrá rada: Jestli volíte kroužky mimo školu, myslete i na dobrou dopravní dostupnost a nechte si časovou rezervu na přesun.Vyplatí se, když se domluvíte s dalšími rodiči a přihlásíte více dětí na stejný kroužek– jednak se budou cítit lépe mezi kamarády a navíc si můžete vzájemně pomoci s dopravováním a vyzvedáním z kroužku.