Letos se ústředním tématem stalo heslo POHYB SPRÁVNÝM SMĚREM, které má řidičům ukázat, že město nepatří pouze automobilům! Většina z nás by přece chtěla žít ve městě s čistým ovzduším, bez hluku a s pocitem, že může ukázat ostatním městům, že tento inovativní postoj je ten správný přístup k budoucnosti.

V mnoha evropských městech již dnes můžeme vidět, že ulice nepatří jen autům, ale také chodcům, cyklistům a veřejné dopravě. K tomuto závěru má další evropská města dovést právě Evropský týden mobility, jehož nedílnou součástí je i „Evropský den bez aut“, který tradičně proběhne 22. září.

"Jak příjemně vypadá dolní Václavského náměstí bez aut již poznali snad všichni Pražané. Během evropského týdne mobility zde představíme projekty a programy ekologické dopravy, které by se postupně v naší metropoli měly stávat stále častější alternativou dnešnímu stavu. Neomezíme se jen na představení teoretických modelů, k dispozici a vyzkoušení bude celá řada existujících ekologických dopravních prostředků, a to nejen během celého pracovníhotýdne, ale i v sobotu 22. září, kdy v rámci Evropského dne bez aut zmizí dopravní prostředky se spalovacími motory ze Smetanova nábřeží," uvedl radní odpovědný za životní prostředí Radek Lohynský.

Autor: Oskar Exner, Praha.eu

PROGRAM AKCE:

16.-21.9. 2012 Evropský týden mobility -Václavské náměstí

- od 10 do 18 hodin se zde uskuteční mnoho zajímavých prezentací na daná témata

22.9.2012 Evropský den bez aut – Smetanovo nábřeží

- od 10 do 18 hodin se můžete zúčastnit prezentací, soutěží pro děti i dospělé, získáte možnost vlastního zapojení do programu ETM, prostor dostanou i přihlášení umělci, otestuje se výhodnost dopravy bez aut a navštívit budete moci i cyklokoutek

Autor: Evropský týden mobility

Témata prezentací:

-          Ukázky prostředků ekologické dopravy (tzn. elektroskútry, elektromobily, hybridní vozy, atd.)

-          Půjčovna a výstava koloběžek a in-linů

-          Představení a testování elektrokol

-          Podpora bezpečnosti dětí v rámci dopravy

-          Dopravní hřiště

-          Odborné přednášky na téma mobility a ekologie

-          Diskuzní fóra

 

Využijme tedy Evropského týdne mobility pro pohyb správným směrem!

Evropský týden mobility naleznete i na Facebooku nebo se více informací dozvíte na www.praha.eu/ETM