Už od poloviny roku 2011 platí, že pes, kočka nebo fretka musí být před cestováním očipovaní mikročipem. S klasickým tetováním se už tedy u domácích mazlíčků nesetkáte.

Výjimku můžou mít jen zvířata, která byla tetovaná ještě před 3.červnem 2011 a tetování je stále dobře čitelné. To ale neplatí pro Velkou Británii, Irsko, Maltu a Chorvatsko. Tam totiž uznávají jen a pouze identifikaci mikročipem. Ten je velký asi jako zrnko rýže, má v sobě speciální kód a veterinář ho zvířeti aplikuje pod kůži. Cena za čipování se pohybuje kolem 700 korun.
Novinkou je, že Velká Británie, Irsko, Malta a Švédsko už nepožadují potvrzení z Evropskou Unií schválené laboratoře o účinnosti vakcinace proti vzteklině vyšetřením hladiny protilátek.

Stačí jen potvrzení od veterináře o očkování v průkazu zvířete. Pro pohyb v EU není od 1. ledna 2012 nutné nechávat zvířata před cestou očkovat proti klíšťatům s výjimkou  Británie, Irska, Malty a Finska. Toto ošetření proti klíšťatům musí být provedeno nově v rozmezí 120 až 24 hodin před vstupem.