Tradice Ježíška, kterého si děti a přiznejme i dospělí představují všelijak, nejčastěji ale jako kouzelné miminko, se u nás pevně zakořenila až v 19. století. Přišla z Německa, kde se Christkind (v překladu Ježíšek) v době reformního hnutí Martina Luthera stal protiváhou »oficiálnímu papežskému oblíbenci Mikuláši«.

Ten měl totiž svůj předobraz v žijícím biskupovi sv. Mikuláši z Myry. Nejen české děti tak ale na tuto rivalitu mezi dvěmi mýtickými postavami vyzrály – dostávají dárky na Mikuláše (5. 12) i na Ježíška (24. 12.)

Pozice Ježíška je u nás nyní naprosto neotřesitelná a neohrozil ji ani importovaný Santa Claus!

A kdo naděluje ve světě?

Austrálie – Stromeček tu mívají v květináči a zdobí jej mimo jiné i vánočními pohlednicemi. I v době internetu jsou totiž stále jednou z nejdůležitějších tradic Vánoc. Dárky nosí Santa Claus, ale klasický červený šat má často zkrácen na bermudy. V Austrálii mají totiž na Vánoce pořádné vedro.

Argentina – pod stromeček si děti den před Štědrým dnem pěkně přichystají vyleštěné boty a čekají, jestli jim kůň Magi do nich něco nadělí... Nesmí se zapomenout na pohoštění pro koníka – miska vody a pár stébel trávy.

Brazílie – Dárky tu nosí Papa Noel, který žije v Grónsku. Ale asi to musí být otužilec, protože oblečen je jen do lehké košile a kalhot.

Čína – Ledy se prolomily i v komunistickém státě  a tradice Vánoc se zde pomalu a jistě usidluje. Dárky nachází děti jen v těch nejbohatších rodinách. Svátky jsou amerikanizované, takže i malí Číňané touží po Santa Clausovi, kterému však říkají Sentgan Laozen. Objevuje se i jeho asijská variace pod jménem Dun Che Lao Ren.

Dánsko – V této severské zemi jde hlavně o překvapení. Lidé totiž věří, že čím více své blízké dárkem překvapí, tím budou mít v nadcházejícím roce více štěstí. Dárky kupují po celý rok s velkou pečlivostí a balí do mnoha krabic a balících papírů, aby překvapení ještě umocnili.

Estonsko – Vánoční děda Jöuluvan, trpaslíci, sobi a obrovský pytel plný dárků – taková je očekávání estonských dětí. Vánočního dědu  ale v době adventu ještě předchází trpaslík Päkapikk, který dává dětem drobné dárky a pamlsky do punčoch na římse.

Finsko – Skřítek oblečený do kozí kůže jménem Joulupukki, který bydlí v Laponsku. To je postava, která nosí malým Finům dárky. Děti přesně vědí, jak vypadá, protože jako snad jediní na světě postavu při nadělování vidí!

Grónsku – Papa Noel vyjíždí odsud nadělovat i do jiných zemí. Zvláštností je, že v zemi pokryté ledem, je vánoční stromek velká vzácnost a objednávat se musí téměř půl roku dopředu. Je pak umístěn uprostřed místnosti, aby se kolem něj dalo tančit.

Guatemala – Bubny a petardy předznamenávají Vánoce v zemi centrální Ameriky. Velmi důležitým zvykem je tu tzv. Kristovo objetí, které následuje na Štědrý den hned po odbytí půlnoci. Lidé si jím prokazují lásku. Díky velmi početné německé komunitě zde nosí dárky Ježíšek.

Itálie – Vánoce Italy nechávají poměrně chladnými, důležité je pro ně tradiční papežské žehnání. Svátky slaví až v lednu, kdy tu chodí snad jediná ženská postava - ošklivá čarodějnice La Befana.

Mexiko – stromečky jsou v této zemi vzácností, kdo je má, zdobí je podobenkami Panny Marie Guadalupské, která je patronkou Mexičanů. Svátky jsou tu hlavně o rozjímání a rodinné soudržnosti, pějí se koledy a obchází se příbuzní. Děti dostávají drobné dárky do hliněné nádoby, která je zavěšená v jedné z místností. Děti ji musí najít, pak ji rozbijí a dárky si vezmou.

Norsko – Dárky tu nosí skřítek Nise, který je  šmrncnutý Santa Clausem. V mnohých rodinách se ale nedrží překvapení Štědrého dne a dárky se dávají pod stromeček už týden dopředu...

Rusko – Děti na Nový rok potěší Děda Mráz, často doprovázený princeznou typu Sněhurky. Zdobí se stromeček zvaný jolka.

USA – Santa Claus, bodrý děda v červeném oblečení s hustým bílým plnovousem, kouzelnými saněmi, které táhnou sobi v čele se sobem Rudolfem a početná suita skřítků a trpaslíků – představa, kterou díky americkým filmům zná snad každý. Santa Claus je inspirován biskupem Mikulášem (Nicholasem), který žil ve 4. století.

Velká Británie – Do bohatě zdobených příbytků nosí dárky Otec Vánoc (Father Christmas), který je takřka identický se Santa Clausem.