Ochutnávku na vánočních trzích začínáme u Anděla. Stánků je zde dost. Překvapením proto může být, že všechen místní svařák je od jednoho výrobce, tudíž ochutnáte pouze jeden druh. „Přijde mi to na tak velké tržiště málo. Ve Vídni by na tom samém prostoru bylo na výběr alespoň z deseti,“ komentuje tržiště na Andělu degustátor Branko Černý. Víno je ucházející, mohlo by v něm být ale více koření.

Základ je zdravé víno

Nevýrazná chuť, málo koření, nekvalitní víno. To byly nejčastější prohřešky, na které jsme při testu narazili. „Svařák musí být ze zdravého vína. Pokud jde o špatné víno, tak chuť nezachrání ani hora koření a cukru,“ vysvětluje Branko. Kromě kvalitního vína je však důležitý i kelímek. Pokud vám horké víno nalijí do tenkého plastu, tak s ním zřejmě daleko nedojdete.

Pochoutka i hnus z jednoho vína

Jako nejlepší svařené víno vůbec vyhodnotil degustátor to na Staroměstském náměstí. „Víno pochází z Francie, je dobře okořeněné a velmi vyvážené. Nedaleko odtud, na druhém největším vánočním trhu v Praze, tedy na Václavském náměstí, však bylo všechno úplně jinak. „I zde je svařák vyrobený z francouzského vína. Je však příliš horký, pohled do hrnce usvědčuje – probíhá bouřlivý var. Jeho vůně je velice špatná, je zde cítit biologická reakce, která proběhla ve víně,“ okomentoval nejhorší svařené víno našeho testu Branko Černý.

 

 

Vánoční trhy Anděl

Vůně: 2

Chuť: 3

Dochuť: 3

Harmonie: 2–3

Celková známka: 2–3

Cena: 0,2 l/30 Kč

Poznámka: Svařák není zcela špatný, ale jeho chuť je velice prostá. Mohlo by zde tedy být více koření.

Vánoční trhy náměstí Míru

Vůně: 1

Chuť: 1

Dochuť: 2

Harmonie: 2

Celková známka: 1–2

Cena: 0,2 l/35 Kč

Poznámka: Je zde cítit kvalitní víno a je znát, že ve svařáku bylo použité koření vcelku, což je dobře. Na nejlepší možnou známku by muselo být použito kvalitnější víno. Tento svařák byl však druhý nejlepší.

Vánoční trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad

Vůně: 3

Chuť: 3

Dochuť: 3

Harmonie: 3

Celková známka: 3

Cena: 0,2 l/35 Kč

Poznámka: V chuti převládají jablka, což je známka buď velmi laciného vína, nebo do něj výrobci přidali trochu vína bílého. Svařák také postrádá koření.

Vánoční trhy před nákupním centrem Flora

Vůně: 1

Chuť: 3

Dochuť: 3

Harmonie: 3

Celková známka: 2–3

Cena: 0,2 l/29 Kč

Poznámka: Do svařáku prodejce přidává čerstvý kousek pomeranče, což nápoji dodá příjemnou vůni. Je zde však zároveň cítit práškové dochucovací koření.

Vánoční trhy v ulici V Celnici

Vůně: 3

Chuť: 2

Dochuť: 2

Harmonie: 2

Celková známka: 2

Cena: 0,2 l/30 Kč

Poznámka: Je zde hodně cukru, což ale nebylo na závadu. Chuť svařáku je dobrá a je znát, že je vyrobený z dobrého vína.

 

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí

Vůně: 2

Chuť: 1

Dochuť: 1

Harmonie: 2

Celková známka: 1

Cena: 0,2 l/45 Kč

Poznámka: Vítězný svařák testu je vyrobený z francouzského vína. Prodejci ho dochucují speciální francouzskou směsí koření, svázanou v punčoše, což je výborná vychytávka. Zde se podařilo vyrobit velmi vyvážený svařák.

Vánoční trhy na Václavském náměstí

Vůně: 5

Chuť: 3

Dochuť: 3

Harmonie: 4

Celková známka: 4

Cena: 0,2 l/45 Kč

Poznámka: I když jde opět o francouzské víno jako na Staroměstském náměstí, je zcela jiné a bohužel o dost horší. V první řadě je svařák velmi horký a zřejmě se i vařil. Jeho vůně je velice špatná, evidentně byl vyroben ze zkaženého vína.

Kdo je Branko Černý?

Branko Černý je držitelem degustátorského osvědčení dle mezinárodních norem ISO

a certifikátu Dietní poradce. Je členem mezinárodní asociace Slow Food a členem Asociace sommelierů České republiky. O víně napsal několik knih.

Tři dobré zásady

* Nepoužívejte kořenící směsi! Nejvhodnější je koření vcelku, tedy hřebíček a skořice.

* Víno se nesmí vařit

* Při přípravě musí být nádoba zakrytá, aby nám buketní složky nevyprchaly

Recept na nejlepší svařené víno

Suroviny: 2 l kvalitního odrůdového jakostního vína (např. Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké), 2 dl vody, celou skořici, hřebíček, citronovou kůru, cukr dle chuti. Můžete přidat i badyán.

Postup: Do odměřeného množství vody vložíme celou skořici a hřebíček, citronovou kůru a cukr. Provaříme na mírném ohni 5–7 minut. Voda se nám tak částečně odpaří a cukr lehce zkaramelizuje, což je optimální základ pro svařák. Do ochucené vody poté nalijeme víno a přivedeme lehce pod var. Můžeme doladit cukrem. Na závěr ještě vybereme sběračkou koření.

TIP BLESKU: Svařená vína se dají dochutit i sušeným ovocem. Vhodné jsou například rozinky, oříšky, sušená jablka nebo hrušky.

Podívejte se na nejlepší recepty na svařák