Podle průzkumu, který si nechala zpracovat společnost Henkel ČR, používá barvy na vlasy již 63 % českých žen. Průzkum navíc ukázal, že se v uplynulých letech zdvojnásobil počet blondýnek! Právě blond zlákala třeba i Ivanu Gottovou nebo Eva Decastelo. Naopak proti proud jde třeba Kateřina Brožová. Ta po letech shodila plavou hřívu a stala se z ní brunetka.

Proč se ženy barví na blond?

Protože touží být stále krásné a vypadat mladší. Blonďatá barva tomu prý svědčí. Podle průzkumu vzrostl za uplynulé dva roky počet českých žen, které si barví své vlasy, o celých 16 %. „Z průzkumu vyplynulo, že více než polovina (52 %) žen barvením vlasů překrývá šediny. Mezi další důvody patří touha cítit se hezčí (33 %), obliba ve  změnách svého vzhledu (27 %) a snaha vypadat mladší (25 %),“ říká Radka Šimánková z divize Kosmetiky Henkel ČR.

Pravá nebo přebarvená?

Zpozornět by měli především muži, kterým se líbí blondýnky. Jen za tři roky se počet žen, jejich barva vlasů je plavá, dokonce více než zdvojnásobil! Mezi Češkami je tak celkem 35 % blondýnek. Jde o pravé blondýnky, pro které je plavá barvou přirozenou, ale i ženy, které si vlasy na blond barví. V roce 2008 bylo žen s blonďatými vlasy jen 15 procent!

Venkov jde do barev

Průzkum také odhalil řadu dalších zajímavostí. Celkem 64 % žen si barví vlasy doma a 36% využívá pouze služeb kadeřnických salónů. „Největší poměr uživatelek vlasových barev je ve věkové skupině 50 až 59 let, ve které používá vlasové barvy celkem 81 procent z nich,“ prozrazuje Šimánková.

Dávno už neplatí, že by ženám z menších vesniček nezáleželo na tom, jak vypadají. Na vesnicích si barví vlasy 58 % žen a dívek. Nejvíc jich je ve městečcích do pěti tisíc obyvatel a městech s 20 -100 tisíci obyvateli. V nich si barví vlasy 70 % žen.

Zajímavosti z průzkumu

  • Až 60 % uživatelek vlasových barev je používá pravidelně
  • Téměř dvě třetiny (62 %) uživatelek při domácím barvení používá stále stejnou značku výrobku a 57 % žen při domácím barvením nemění odstín
  • U uživatelek, které značky při domácím barvením střídají, je to z důvodu nového výrobku na trhu (44 %) či prostě rády zkouší nové věci (49 %)
  • Bezmála 74 % domácích uživatelek používá aplikaci v podobě míchání barvy a nanášení štětcem. Je to především proto, že to tak dělají kadeřníci a uživatelky jsou na to zvyklé. Zbylých 26 % používá aplikační lahvičku kvůli jednoduššímu použití.
  • Z pohledu uživatelek je nejdůležitější vlastností vlasových barev krytí šedin (28 %), dlouhodobá stálost barvy (22 %) a to, že nepoškozuje vlasy (10 %)

Podívejte se do galerie českých celebrit. Jsou hezčí jako blond nebo brunetky?

Fotogalerie
6 fotografií