Oxid uhelnatý může způsobit i těžkou otravu s trvalými následky. Ročně kvůli němu umírá i několik lidí. „Stávají se tak zcela zbytečné tragédie, kterým se dá ale poměrně dobře předejít. Stačí si pořídit čidlo, které při zvýšené koncentraci tohoto plynu začne vydávat varovný signál, “ říká primář Anesteziologického a resuscitačního oddělení Nemocnice Na Homolce MUDr. Michael Stern.

Zákeřný zabiják

Unikající plyn není cítit a ani příznaky otravy nejsou hned patrné. Člověk je unavený, malátný, bolí ho nebo se mu točí hlava. Teprve při delším působení a větší koncentraci plynu může být dezorientovaný, upadnout a ztratit vědomí,  případně i zemřít.

Plyn už syčí z karmy ven…

Nebezpečné jsou hlavně nevětrané malé místnosti například koupelny s hořícím průtokovým ohřívačem. „Pokud se při hoření plyn dokonale nespaluje, vzniká oxid uhelnatý.

Protože je lehčí než vzduch, hromadí se v horních vrstvách. Člověk, který se například delší dobu koupe ve vaně a pak se najednou postaví, se ve větší výšce nadýchá koncentrovaného oxidu uhelnatého. Může se mu zatočit hlava a pak už záleží na tom, zda se mu podaří dostat se z vany včas nebo ne,“ vysvětluje primář Stern.

Připomíná zcela nedávný tragický případ, kdy se takto otrávila v koupelně dívka (†16). Našli ji ležet bezvládnou ve vaně. Dostala se do nemocnice v tak vážném stavu, že se ji přes veškerou snahu lékařů nepodařilo zachránit.

Problém je úbytek kyslíku

Otrava oxidem uhelnatým způsobuje úbytek kyslíku v krvi. Tělesné orgány jsou nedostatečně okysličovány, nejrychleji a nejvážněji se deficit kyslíku projeví v mozku.

Působením přetlaku vzduchu v hyperbarické komoře se dá sice »otrávená« krev uvést do původního stavu, ale některá poškození mozku mohou být už nevratná.

Jediná nonstop fungující hyperbarická komora, kam by se postižený měl co nejdříve dostat, je v Nemocnici na Homolce. Ročně se do ní dostane zhruba deset pacientů postižených nejtěžší formou otravy oxidem uhelnatým. V každém případě této otravy platí, že postižený člověk se musí dostat do nemocnice co nejdřív.