Řadíte se do kategorie nešiků, zmatkářů nebo notorických zapomnětlivců a lenochů? Pak se vám pojištění odpovědnosti opravdu vyplatí. Svůj význam ale má i pro ty zodpovědnější z nás. Peníze za způsobenou škodu na totiž nejdou z vaší kapsy, ale od pojišťovny.

Nemluvíme jen o škodě na majetku. Lehce se totiž může stát, že někoho zraníte. Vzpomeňte si například na případy, kdy lidé v zimě upadli na neuklizeném chodníku nebo na ně spadl sníh ze střechy. Váš chodník, váš dům, vaše odpovědnost. Nevyzpytatelnou zbraní ale může být i váš agresivní pes nebo dokonce zvídavé dítě.

Obyčejná lidská chyba v zaměstnání nelidsky zeštíhlí vaši výplatu. Špatně naceněný materiál, jiná cenovka nebo chyba v účetnictví vás může stát pořádný »balík«. I proti tomu se ale můžete pojistit, stejně jako proti poškození stroje, počítače nebo služebního auta.

Dříve dost podceňovaná pojistka získává na oblibě. Kromě jistoty, že nepřijdete o střechu nad hlavou kvůli obyčejné chybě má v sobě ještě jedno plus. Nebudete se muset o nic starat a hádat se s poškozeným. Pokud se nic nestane, dáte pojišťovně asi 450 korun ročně jen tak. Pokud ano, zaplatí za vás škodu v řádech až několika milionů korun.

Za loňský rok vyřídily pojišťovny v České republice přesně 65 902 takových pojistných událostí a vyplatily pojištěným přes 569 milionů korun!

Co si lze připojistit?

* Pojištění odpovědnosti za škody občana

Lidově se mu říká pojištění na blbost. Vztahuje se na škody na zdraví a věcech, které sami zaviníte, včetně škod, které vyplývají z vlastnictví budov, staveb nebo bytů. Patří sem i škody způsobené rodinnými příslušníky ve vaší domácnosti nebo domácími zvířaty. Pojištění zahrnuje i škody vzniklé při rekreačním nebo organizovaném sportu. Může být sjednáváno samostatně nebo formou připojištění například k pojištění domácnosti. Při limitu pojistného plnění 3 500 000 Kč (škoda na zdraví 2 000 000 Kč, škoda na věci 1 000 000 Kč, finanční škoda 500 000 Kč) dáte za roční pojistné od 410 Kč.

Časté škody v běžném životě

  • pád omítky, střešní krytiny nebo sněhu z domu na osobu či stojící auto
  • pád chodce na zasněženém neuklizeném chodníku, jehož vlastníkem je pojištěný
  • vytopení nebo vyhoření sousedova bytu
  • dopravní nehoda zaviněná při jízdě na kole
  • dopravní nehoda zaviněná psem pojištěného
  • zranění osoby nebo zvířete psem
  • škoda způsobená dětmi třetím osobám, například rozbití zboží v obchodu

* Pojištění odpovědnosti za škody způsobené při výkonu povolání

Také se vztahuje na škody na zdraví, majetku a finanční škody, za které pojištěný odpovídá svému zaměstnavateli. Žádat může náhradu až do výše 4,5násobku vašeho průměrného měsíčního příjmu. Pojištění, platné pro celý svět, teď u některých pojišťoven kryje také škody vzniklé při práci konané mimo pracovní poměr na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Při spoluúčasti 25 % a limitu plnění 100 000 Kč ji pořídíte už od 460 Kč ročně.

Časté škody vzniklé při výkonu povolání

  • natankování nafty místo benzinu do služebního vozu
  • zavinění dopravní nehody při řízení služebního vozidla
  • rozlití kávy nebo vody, která poničí klávesnici služebního počítače
  • chybné zaúčtování materiálu
  • poškození strojního zařízení na pracovišti
  • škoda na zdraví třetí osoby vzniklá neoznačením výkopu na staveništi

Zdroj: ČSOB pojišťovna

Fotogalerie
1 fotografie