Soutěžilo se nejen v točení piva, ale i ve znalosti pivní historie a umění o pivě krásně mluvit. Druhý skončil Jaroslav Učík z hospody U Učíků ve Vrchlabí a třetí Peter Škripko z Košic. Celkem se soutěže zúčastnily čtyři tisíce výčepních z 15 zemí světa.

 

Jak se stát nej výčepním

Podle vicemistra světa Jaroslava Učíka je soutěž slušná dřina. „Dřel jsem na to pět let. Teprve díky této soutěži jsem přestal pivo točit a začal ho čepovat,“ svěřil své tajemství před vyhlášením vítězů Učík. „Osm hodin denně jsem za výčepem a o pivo se starám už od chvíle, kdy přivezou sudy. Důležitá je práce se sklem a sanitace potrubí,“ popsal Učík. Natočit samotné pivo ale podle něj není všechno. „Také jsem začal navštěvovat divadelní kurzy, abych se nebál veřejně vystupovat a byl za pípou sebejistý. Nejdůležitější je s lidmi si povídat, vyprávět jim o pivu, usmívat se a dívat se jim do očí,“ dodal vicemistr.

 

5 kroků k dokonalosti

Být dobrý výčepní není podle Učíka jen o pivu. „Důležité je vypadat jako výčepní. Být slušně oblečen, v čisté košili. Měli bychom se to učit od našich pradědečků, kteří to brali jako samozřejmost. Zážitek z piva může zákazníkovi zkazit i výčepní, který má špinavé ruce, nebo při čepování kouří. Samozřejmostí je i dokonale čisté a vychlazené sklo. V neposlední řadě se pivo musí čepovat s láskou a citem. Ne nerudně a ve stresu,“ připomíná Učík. Pivo podle něj může zkazit výčepní i svým chováním. „Postavit beze slova půllitr na bar a nic neříct je to nejhorší. Výčepní se rozhodně nesmí bát se zákazníkem promluvit,“ dodává Učík. Důležité je dobré pivo a dobrý pocit z něj. A právě o tom celá soutěž byla.

 

Tady točí Prazdroj ti nejlepší:

1. Merrion Inn, 188 Merrion Road, Dublin 4, Irsko

Fearghus McCormack (1. místo, 2011)

2. U Učíků, Větrná 1520, Vrchlabí, Česká republika

Jaroslav Učík (2. místo 2011)

3. Camelot restaurant, Kováčska 226/19, Košice, Slovensko

Peter Škripko (3. místo, 2011)

4. Konvikt, Bartolomějská 11, Praha 1, Česká republika

Lukáš Svoboda (1. místo 2010)

5. Bar Raclette, Lausitzer Straße 34, Berlín, Německo

Dennis Wolf (finalista 2011)

6. The Antropologist, 58 Gresham Street, Londýn, V. Británie

Robert Kecskes (finalista 2011)

7. Cafe Hesp, Weesperzijde 130, Amsterdam, Nizozemí

Thomas A. J. Van Beurden (finalista 2011)

8. Gramoffon, ul. Batorego 22, Tychy, Polsko

Alicja Zabłocka (finalistka 2011)

9. Irish Pub, Via Bolzano 23, Janov, Itálie

Annalisa Ferri (finalistka 2011)

10. Restaurant Oesterput, Venduinse Steenweg 16, Blankenberge, Belgie

Birger De Decker (finalista 2011)

Fotogalerie
1 fotografie