Udělejte si ve fotkách konečně pořádek, stojí to za to. „Je totiž dost nepříjemné přijít o fotografie vaší báječné dovolené jen proto, že zůstaly ve foťáku nebo v počítači, který selhal, a data z něj už nebylo možné zachránit,“ říká Barbora Středová ze společnosti HappyFoto, která pro čtenáře Blesku.cz rady sestavila.

Sedm praktických rad, co s nimi

1. Přetáhněte fotky do počítače

Nenechávejte fotky hromadit ve foťáku. Přehrajte je do počítače. Paměť ve fotoaparátu totiž není neomezená, a když máte kartu najednou plnou, zdržujete se při focení promazáváním. O foťák taky můžete přijít, někdo vám ho ukradne, ztratíte ho nebo někde zapomenete a přijdete o všechny fotky.

2. Promažte je a nechte ty nejlepší

V počítači fotky prohlédněte, smažte ty špatné a  nechte si jen výběr. Budete-li tohle »čištění« odkládat, zaplníte si počítač zbytečně velkým množstvím fotek. A věřte, že později se vám do nějakého přebírání nebude chtít.

3. Zálohujte!

Ani v počítači fotky nenechávejte, zálohujte je pravidelně na CD, DVD nebo externí disky. Myslete na to, že i počítač je »křehká nádoba« a dle Murphyho zákonů se to, co se může kdykoli pokazit se také pokazí...

4. Pochlubte se známým

Pochlubte se nejlepšími snímky svým blízkým. Pošlete jim je třeba mailem, vystavte na facebook, ale ruku na srdce: tištěná fotka je tištěná fotka. Fotka v mailu lehce zapadne mezi ostatními legráckami nebo ji prací zaneprázdněný příjemce ani neotevře.

5. Papír přežije generace

Tradiční způsob, jak fotku uchovat pro sebe, svoje blízké a potomky, je tisk na fotopapír. V krabici od bot nebo v albu přežijí fotky generace, to je vyzkoušené.

6. Zkuste fotoknihy

Modernější způsob je vytvořit ze svých fotek fotoknihy. Ty mají výhodu, že se do nich vejde velké množství fotografií i s popisky a texty, drží pohromadě, nic z nich neztratíte, pěkně je uklidíte do knihovny a můžete si v nich kdykoli listovat. Vyrobit si je zvládne opravdu každý, kdo jen trochu umí s počítačem. A pokud zaúkolujete děti, budete mít opravdu originální fotoknihu z dovolené.

7. Fotky jako originální dárek

Z fotek také můžete vykouzlit úžasné osobní dárky. Fotokniha s rodinným příběhem je originální dárek třeba pro babičku, zrovna tak jako fotokalendář, fotokoláž, oblíbená fotka vytištěná na malířském plátně, na polštářku, na tričku, na hrnečku, hravějším členům rodiny můžete z fotky vyrobit třeba puzzle. Stačí si stáhnout uživatelsky přívětivý program HF Designer ze stránek www.happyfoto.cz a pustit se do zábavné práce. Za dlouhých podzimních a zimních večerů je to skvělá a užitečná domácí aktivita.

Fotogalerie
6 fotografií