Nejlépe dopadly národy s »horkou krví«. Vůbec nejmileji se podle průzkumu společnost Kraft Foods Europe k sobě chovají Maďaři. Dokonce několikrát za den obšťastní jemným chováním své blízké dokonce 58% z nich. Hned za nimi se umístili Turci a Portugalci.

Češi se naopak projevili jako hrubiáni a obsadili na »žebříčku jemnosti« národů poslední příčku. Jen necelá třetina z nás udělá každý den někomu radost. Podobně jako my jsou na tom i Nizozemci.

Na vlastní příbuzné jak na cizího

Průzkum probíhal letos v únoru v Belgii, Bulharsku, České republice, Francii, Itálii, Litvě, Maďarsku, Německu, Nizozemí, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku, Španělsku, Turecku a na Ukrajině a účastnilo se ho 8300 respondentů nejméně po 500 respondentech z každé země.

V názorech se národy často lišily, ale většina Evropanů se shoduje na tom, že mileji se chová k přátelům než k příbuzným.

Stres, nedostatek času a hlupáci kolem

Nejvíce stresu podle průzkumu zažívají Bulhaři (52%) a uvádějí ho jako důvod, proč se k ostatním nedokáží chovat mile. V průměru se Evropané odvolávají na stres hned v 39 % případů, Češi ve 34 %.

V milém chování nám ale brání také nedostatek času nebo se necháváme strhávat »nakvašeností« ostatních. Platí prosté: jak ty na mě, tak já na tebe.

Téměř pětina Čechů (19 %) si myslí, že jim okolí jejich příjemné chování nebude oplácet a třetina dotazovaných uvedla, že v některých situacích se zkrátka jemně chovat nechtějí.

Nejjemnější osobnost? Havel!

Mezi otázkami došlo i na volbu nejjemnější osobnosti Česka. Jako jemného člověka z řad celebrit zmiňovali dotazovaní nejčastěji bývalého prezidenta Václava Havla. Dobře si vedla také populární zpěvačka Lucie Bílá. V první desítce se umístily i osobnosti, které se věnují charitě jako Livia Klausová nebo Vendula Svobodová.

Fotogalerie
3 fotografie