Chcete shodit pár kil a nebaví vás posilovna ani poskakování v tělocvičně? Pak sáhněte po kolečkových bruslích! Hodinovou jízdou spálíte 1800 kJ a ani to nepocítíte. Bruslení je totiž hlavně zábava a relaxace. Navíc šetří vaše klouby a záda a na vytvarování stehen a zadečku je ideální.

U vybudovaných cyklostezek a stezek pro in-line bruslaře většinou najdete půjčovnu kolečkových bruslí. Pokud se ale vrhnete do tohoto sportu naplno, určitě se vyplatí, koupit si vlastní výbavu.

Jak vybírat ty pravé

Ani začátečník by neměl koukat jen na cenu. Kvalitní brusle, které stojí kolem 2000 Kč, vám vydrží několik let a měnit je nebude třeba. Při koupi dbejte na to, že brusle musí sedět a hlavně nesmí tlačit. To, co cítíte jako malý tlak, se po pár kilometrech změní v úpornou bolest.

„Vzhledem k fyziologické rozdílnosti stavby těla mužů, žen a dětí, je pro zkušenější bruslaře důležité mít na noze přesně padnoucí a dobře fixovanou botu a místo unisex velikosti in-line bruslí si pak vybírat z jednotlivých kategorií, tedy z pánských, dámských či dětských,“ upozorňuje Vojtěch Moravec, vedoucí prodejny Hervis ve Šterboholích.

Pokud ještě nemáte jasno v tom, jestli budete na bruslích jen tak brouzdat krajinou nebo se pustíte i do náročných triků, pořiďte si brusle kategorie fitness pro relaxační sport.

Platí, že čím větší kolečka, tím vyšší rychlost, záleží ale i na kvalitě ložisek. Čím větší je vaše hmotnost, tím větší nároky musíte mít i na pevnost materiálu.

Bezpečnost především

Druhou kapitolou je bezpečnost. Dopravní předpisy říkají, že bruslař je vlastně chodec a tak často na silnicích nastává zmatek. Dokud tedy nebudete pevní v kramflecích, učte se tam, kde je to pro bruslaře určeno.

Chrániče rukou a kolen by měly patřit mezi základní výbavu každého malého i velkého bruslaře začátečníka. Ani helma sice není povinná, ale může zachránit život.

Jak o brusle pečovat

„Nutná je pravidelná kontrola chodu koleček (ložisek), kontrola sjetí koleček, dotahování šroubů. Co se týče botičky tak podobně jako u normální obuvi budete potřebovat přípravky na textilie a kůži,“ radí Moravec.

 

Bruslař a předpisy:

* dopravní předpisy se dívají na bruslaře jako na chodce

* přilba není povinná, ale policisté ji doporučují

* použití chráničů není povinné, ale opět se doporučuje

* za snížené viditelnosti musí mít bruslař na sobě reflexní prvky

* jízdou po chodníku nesmí bruslař omezit ani ohrozit chodce

* při jízdě po cestě musí použít pravý okraj silnice

* může bruslit po cestě určené pro cyklisty

* pokud značka určuje cestu pro bruslaře, cyklostezku nebo stezku pro chodce, musí využít právě tu (a ne silnici)

 

Proč bruslit?

Plusy:

* výrazně menší zátěž pro klouby a záda oproti běhu

* posiluje lýtkové a stehenní svaly, tvaruje zadeček

* při správném držení těla má pozitivní efekt na záda

* má hubnoucí účinek - za hodinu totiž spálíte okolo 1800 kj

* zvyšuje kapacitu plic a celkovou kondici

* je to relax i zábava

Minusy:

* relativně vysoké počáteční náklady na vybavení

* vyšší riziko zranění než u jiných sportů (omezíte ho chrániči)

* stále ještě málo míst určených pro bruslaře a cyklisty

 

Šest kategorií bruslí

1) Pro začátečníky

Fitness

Pro klasické bruslení po cestách a cyklostezkách. Měly by být lehké, pohodlné a ovladatelné. Mají větší kolečka, aby pohltily nerovnosti cesty. Jsou univerzální možnost pro bruslaře, kteří nemají ještě jasno, kam v bruslení směřují a co je bude nejvíc bavit.

Pro ženy: K2 Athena Sport, cena: 3699 Kč

Pro muže: Roces R 254 M, cena: 1499 Kč

2) Pro každého

Freeskate

Brusle pro každého a pro všechny styly. Tedy skoro pro všechny. Nejvíce je využijete pro jízdu ve městě, ale klidně můžete i na fitness vyjížďku na cyklostezku nebo si trochu zaskákat. Většinou mají tlumící vložku a systém tří upínání.

Powerslide Cell FSK 2011, cena: 4465 Kč

3) Pro nejmenší

Dětské brusle

Dětská nožka má jiné parametry a požadavky a proto je to vlastně kategorie sama o sobě. Většina z nich má rychloupínací systém a tlačítko pro zvětšení velikosti, které pomáhá bruslím růst společně s velikostí nohy.

Bladerunner Phaser Flash, cena: 1899 Kč

4) Pro rychlobruslaře

Speedskating

Brusle pro rychlobruslení poznáte na první pohled, mají totiž větší kolečka. Brusle mají nízké lehké boty. Hůř se ovládají, protože lépe drží směr. Pro začátečníky se určitě nehodí.

Powerslide Icon, cena: 17 099 Kč

5) Pro profíky

Aggressive

Tyhle brusle jsou pro ty, kteří už bruslit opravdu umí a troufnou si i na U-rampu nebo zábradlí. Jsou o dost těžší než ostatní brusle, ale o to odolnější. Mají malá kolečka, která zajišťují stabilitu při dopadech, ale zároveň vás zpomalí. Na vyjížďku se proto moc nehodí.

USD Realm UFS Black 2011, cena: 2759 Kč

6) Pro běžkaře

Nordic skating

Brusle pro opravdu každý povrch. Mají dvě velká (dofukovací) kolečka a velmi odolnou konstrukci. Můžete je využít jako náhradu za běžky. Stejně jako u nich se totiž odrážíte pomocí holí. Navíc brzdíte jen pohybem kolena.

Powerslide Nordic Trainer 2011, cena: 6650 Kč

 

Sedm nezbytností do výbavy

1) Brusle

Výběr je obrovský a najdete je v každém sportovním obchodě. Důležité je, aby vám seděly. Nesmějí být ani velké ani malé a nepodceňujte ani výběr správných sportovních ponožek. Uvědomte si, že máte nohu téměř jako v lyžácích, ale je o třicet stupňů víc.

Cena: 890 až 7900 Kč

2) Přilba

Přilba u bruslařů na rozdíl od cyklistů není povinná a proto ji na hlavách milovníků bruslení jen tak neuvidíte. Přinejmenším u dětí by ale měla patřit mezi základní vybavení. Srážka s autem nebo větší pády, mohou být stejně bolestivé jako u cyklistů. V obchodě se ptejte po obyčejné přilbě na kolo. Zásadní je ale aby vás netlačila.

Cena: 250 až 2200 Kč

3) Oblečení

Bruslení je tak populární možná i proto, že na něj žádné speciální oblečení nepotřebujete. Oblečte se prostě jen tak, aby vám bylo pohodlně. Pokud ale bruslení berete opravdu vážně, vybavte se sportovním oblečením a reflexními prvky, které saje pot a má reflexní prvky. Kalhoty mějte raději dlouhé, abyste se uchránili před odřeninami.

Cena: 650 až 2500 Kč

4) Chrániče rukou

U začínajících bruslařů se to bez zaškobrtnutí a malých pádů neobejde. Většinou instinktivně padáte na ruce, proto si pořiďte alespoň chrániče zápěstí, které zabrání jejich zlomení a navíc ochrání vaše dlaně. I náloketníky určitě ceníte. Důležitý je také pocit bezpečí, který s chrániči budete mít.

Cena: 120 až 450 Kč

5) Chrániče kolen

Kolena to při pádu často odnesou. Pověra, že chrániče jsou jen pro začátečníky, je nesmyslná. Čím víc toho umíte, tím víc zkoušíte a riskujete pád. Přinejmenším ženy by určitě nerady schovávaly své nohy, aby tím zamaskovaly nepěkné jizvy po pádu na asfalt nebo kamínky.

Cena: 120 až 450 Kč

6) Brýle

Sluneční brýle nejsou bezpodmínečně nutnou součástí výbavy, ale bude se vám v nich bruslit lépe. Za prvé nepochytáte do očí nepříjemný hmyz a za druhé vás neoslní slunce.

Cena: 350 až 3500 Kč

7) Ledvinka

Velmi praktická je na brusle ledvinka s přihrádkami na pití, mobil, doklady, peníze a jiné drobnosti. Vyrábí se různé typy a barvy. Hodit se vám určitě bude i na kolo nebo v zimě na běžky.

Cena: 170 až 500 Kč

Fotogalerie
7 fotografií