Burčák má díky přítomnosti kvasinek vysoký obsah vitaminu B, a je tedy nejen chutný, ale i zdravý. Má blahodárné účinky na vlasy, nehty, pokožku, ale třeba i na nervovou soustavu. Díky slabému obsahu alkoholu působí pozitivně i na srdce a cévy. Staří vinaři doporučují vypít burčáku tolik, kolik nám v těle koluje krve. Správný burčák obsahuje ještě o malinko více alkoholu než pivo, proto lékaři nevidí příliš rádi, vypije-li se ho příliš mnoho najednou. Čtyři a půl litru burčáku? Proč ne, ale raději je rozložte do několika večerů.

Dobrý a nepodařený burčák lze poznat od pohledu. S náležitou péčí vyrobený a prodávaný burčák stále kvasí, takže v lahvi nebo sklence dobře vidíte stoupající drobné perličky oxidu uhličitého. Burčák by měl mít okrovou barvu, případně mírně nahnědlé tóny, ale neměl by být příliš kalný. Větší množství kalu se totiž v burčáku objevuje až k pozdějších fázích kvašení, kdy už je většina cukru prokvašená, burčák má víc alkoholu a není tak sladký, svěží a chutný.

Dobrý burčák bývá už v počátku cítit po odrůdě, z které byl vyroben. Případná vůně po droždí ale není na škodu. Pochází totiž z kvasinek, jež k burčáku přirozeně patří. V jeho vůni ale určitě nemá místo hniloba ani zatuchlina, svědčící o chybách v procesu výroby.

Důležitý je u burčáku také způsob jeho prodeje. Časté stánky u hlavních silničních tahů mohou nabízet i dobrý burčák, ale celodenní stání u silnice burčáku určitě neprospívá. Když si nejste jisti, že ten dobrý bezpečně poznáte, raději zajděte ochutnat a nakoupit do vinotéky nebo ještě lépe přímo k vinaři. Burčák se pije na chuť a pro radost. Takže pokud vám nechutná, odmítněte jej a raději si dejte už hotové víno ze starších ročníků.

Více zajímavostí o víně a tipy na akce, kde můžete ochutnat letošní burčák, najdete na www.wineofczechrepublic.cz .