Základní zásadou je, že víno podáváme v tenkostěnných sklenicích z hladkého, tedy nebroušeného a nebarveného skla (kvůli jiskře a barvě vína) na vyšší stopce, za kterou sklenici držíme. Víno není koňak, abychom jej drželi v dlani, zahřívání na tělesnou teplotu mu totiž rozhodně neprospěje. Čím větší sklenice, tím lépe se v prostoru nad hladinou nalitého vína uvolní jeho aroma. Jako nejlepší se po staletích pití vína ukázaly sklenice ve tvaru tulipánového květu - u bílých vín užší, u červených zaoblenější až baňatý tvar s mírně uzavřeným okrajem.

Autor: archiv Vinařský fond

Pro moravská a česká svěží lehká a mladá bílá vína budeme vybírat z menších sklenic o objemu cca dva až tři decilitry, ale s přibývajícím stářím a aromatičností vína na velikosti sklenice určitě přidáme. Výjimkou u těžkých velkých červených vín nejsou ani robustní sklenice o objemu až jeden litr. Jedině v odpovídajícím prostoru se může víno dokonale otevřít a ukázat vše, co v sobě má. Ani velký objem sklenic není neúměrný standardním sedmi decilitrům v běžné lahvi,  protože rozhodující je prostor na hladinou a nikoli pod ní. I do takto velkých sklenic naléváme vína prakticky stejné množství, jako bychom nalévali do malých, tedy cca jeden decilitr.

Více o moravských a českých vínech na: www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.