Akce, kterou doprovázela prezentace vědců brněnské Mendlovy univerzity, měla přinést důkazy o tom, o čem si lidé již dlouho povídají: Stejné značky potravin chutnají v Česku a na západě Evropy jinak! V Česku často hůř…

„Chtěli jsme otevřít debatu na toto téma poté, co byl zpochybňován obdobný slovenský průzkum,“ vysvětluje poslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). Průzkum Asociace slovenských spotřebitelů loni v květnu poukázal na to, že kvalita potravin ve střední Evropě je nižší než v západní.

A jak dopadl průzkum brněnských vědců? Šestnáct výrobků se od sebe lišilo. Sedm bylo v Česku lepších, dalších devět méně chutných než na Západě. Osm značkových potravin bylo v zásadě stejně kvalitních.

Podrobné výsledky uvidíte, když KLIKNĚTE ZDE!

Přestože europoslankyně na včerejší prezentaci pozvala zástupce výrobců, nikdo z nich nepřišel.

Jak se testovaly potraviny

Vyhodnocení se zúčastnilo šest školených hodnotitelů. Senzorické hodnocení se provádělo v certifi kované laboratoři. Vzorky byly anonymní. Všichni hodnotitelé provedli vlastní zhodnocení vzorků párovým srovnávacím testem.

Anketa Blesku: Jsou potraviny z Německa lepší než naše?

Ivana Šmídová (54), Plzeň, podnikatelka

„Nikoho současný stav kvality potravin u nás netěší. Za daleko vyšší cenu dostáváme v Česku horší kvalitu. Západní Evropa si z nás dělá vyloženě odpadkový koš. Já i mnoho dalších lidí tak raději volíme nákupy v Německu. Za méně peněz tam dostanu daleko vyšší kvalitu.“

Pavla Šípová (54), Plzeň, nehtová designérka

„Jsem velice pohoršená, že českým lidem se nabízejí předražené potraviny ne zrovna dobré kvality. Léta již jezdím do Německa nakupovat. Celá naše rodina vůbec nejí české uzeniny. Šunku, párky, salámy, ale i sýry, mléko, prostě skoro úplně všechno si vozíme z Bavorska.“

Zbyněk Metlický (35), Plzeň, překladatel

„Nakupuji zásadně v Německu. Ušetřím tak polovinu nákladů a hlavně si šetřím i své zdraví. Kvalita v je Německu nesrovnatelně vyšší než u nás. Zboží má stejné jméno a obal, ale pro Česko se určitě vyrábí v horším složení. Ono všechno to jídlo u nás i hůře chutná.“

Karolína Hajžmanová (31), Plzeň, kadeřnice

„Já nakupuji zásadně jen v Německu. Nejenže ušetřím na výdajích za domácnost, ale mám tam i jistotu, že to, co kupuji, je opravdu kvalitní. Třeba párky nebo šunka. V Bavorsku je v nich opravdu maso. Na rozdíl od těch českých, kde je kůže, sója a další náhražky.“

Fotogalerie
5 fotografií