Přídatné látky se na obalu nejčastěji objevují pod písmenem E s přiřazenou číslovkou, u uzenin to bývají hlavně soli, fosfáty, dusičnany a dusitany.  Bez nich by sice šunka byla nevábně zašedlá (a tím neprodejná), ale proč si vybírat uzeninu, která se éčky jen hemží?

Vedle počtu přídatných látek sledujte taky obsah tuku, největší pozornost ale věnujte obsahu čisté svalové bílkoviny neboli procentuálnímu obsahu masa, které se v šunce skutečně nachází.

Dívejte se, jak vypadá

Dobrá šunka má být vyrobena tradiční cestou, tedy z celých kusů masa, což krásně vidíte na její struktuře,“ říká ředitel výroby Kosteleckých uzenin Michal Jedlička. Pokud někdo trpí potravinovou nesnášenlivostí nebo alergií, měl by dát při nákupu pozor, aby výrobky neobsahovaly lepek a alergeny.

Marně tápete v etiketách a údaje o složení se vám zdají být čitelné snad jedině lupou? Pak dejte výrobek stranou a vyberte si takový, u kterého výrobce myslí na snadnější orientaci zákazníka a údaje uvádí přehledně a

Chléb se šunkou je tradiční pochoutkou a častou večeří v mnohých domácnostech
Autor: profimedia.cz
čitelně.

Kolik masa má dobrá šunka obsahovat?

„Šunku, která má méně než 90 % masa, nechte raději v regálu,“ radí uzenář Milan Blín. Jestli dbáte na kvalitu, kupujte šunku od kosti, pražskou šunku nebo šunku nejvyšší jakosti. Vyhněte se standartní šunce nebo výrobkům s názvy jako Šunkový nářez, místo šunky se pod obalem skrývá jen salám.

Víte, že se šunka masíruje?

Základní surovinou pro výrobu dušené šunky je vepřová kýta. Ta se očistí, zbaví tukových částí a naloží se do slaného láku. Pak se maso namasíruje působením mechanických sil v tumbleru - získá tak křehkost, lák se dobře vsákne a výrobek je šťavnatý a rovnoměrně zbarvený.

V kotlích nebo působením páry ve varných skříních se maso opracuje při teplotě 72 °C. Následuje ruční plnění do forem různých tvarů nebo strojní narážení do obalů. Z nich se odsaje vzduch a nahradí se ochrannou atmosférou prodlužující trvanlivost.