Nemoc a pracovní neschopnost – to je dvojice, která dokáže pořádně provětrat peněženku. Doplatky za léky by stihly udělat průvan v peněžence už samy o sobě, když se k tomu ale přidají dny a týdny pracovní neschopnosti, je to často pro rodinné finance pořádná rána.

První tři dny nemoci jsou totiž neplacené. Nemocný tak marodí na své vlastní »triko«. Dalších 18 dní nemoci pak dostává nemocný náhradu mzdy od svého zaměstnavatele, ale to také není žádná sláva. Při nemoci se totiž peníze krátí - zjednodušeně řečeno dostanete jen zhruba polovinu toho, co berete obvykle. A ještě navíc tuhle částku berete jen za pracovní dny.

Po třech týdnech nastupuje pomoc státu

Situace se mírně zlepší po prvních 21 dnech. Lidem, kteří marodí déle, od 22. dne pracovní neschopnosti vyplácí stát nemocenské. A to už i za soboty a neděle. Jenže zatímco lidé s chřipkou nebo angínou mají naději, že se brzy uzdraví a zase začnou vydělávat, podstatně hůř jsou na tom vážně nemocní. Blesk proto ve spolupráci s Českou správou sociálního zabezpečení nejdůležitější informace.

Neomezené vycházky jen pro těžce nemocené

Měsíce a měsíce vážné nemoci ničí nejen tělo, ale i psychiku. Lidé po chemoterapii, operacích srdce nebo transplantacích by rádi šli ven, když se na to cítí, nikoli jen v době vycházek. Málokdo ale ví o možnosti »neomezených« vycházek. Běžně totiž může lékař napsat maximálně 6 hodin vycházek denně, v době od 7 do 19 hodin.

Ve výjimečných případech ale může ošetřující lékař povolit, po předchozím písemném souhlasu OSSZ, aby si vážně nemocný volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu.

O individuální vycházky je možné požádat, když máte:

* mimořádně náročný léčebný plán

* probíhající intenzivní léčbu

* nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav

Při nemoci peníze jen letí
Autor: profimedia.cz

O peníze si musíte pravidelně žádat

* Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti (DPN), kterému se také říká »lístek na peníze«, vám vydá jednou měsíčně váš ošetřující lékař.

* »Lístek na peníze« předáte zaměstnavateli (tomu, kterému jste předali hned na začátku nemoci neschopenku). Ten ho předává OSSZ, která vám pak na jeho základě vyplácí nemocenské.

* V případě vážně nemocných, kteří si nemůžou o nemocenské sami požádat ani jí přijímat, může OSSZ ustanovit tzv. zvláštního příjemce dávky. Tím je většinou rodinný příslušník nemocného.

Jak dlouho můžete marodit?

* Nemocenskou není možné brát neomezeně dlouho.

* Doba, po kterou člověk bere nemocenské, se nazývá podpůrčí doba. Trvá nejdéle 380 kalendářních dnů od prvního dne pracovní neschopnosti.

* O tom, že se blíží konec této lhůty, se dozvíte vy, váš zaměstnavatel i ošetřující lékař aspoň dva měsíce předem. Písemně vám to sdělí Okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ).

* I po této lhůtě můžete brát nemocenské dávky. O prodloužení lhůty ale rozhoduje OSSZ na základě vaší žádosti, a po vyjádření posudkového lékaře.

* Pobírání nemocenského je prodlouženo v případě, když se dá předpokládat, že během krátké doby se uzdravíte a budete moct zase pracovat

* O prodloužení doby poskytování nemocenského můžete žádat i opakovaně. Doba jednotlivého prodloužení je nejdéle tři měsíce.