Ohroženi jsou především muži starší 60 let, ale ani případy pacientů s rakovinou prostaty ve věku okolo 40 let nejsou výjimečné.

Na nebezpečí onemocnění upozorňují i celebrity.  Jak? Nosí knír! Už několik let vždy v listopadu se herci, zpěváci, sporotovci a další známé tváře prostě neholí. Zapojují se tak do kampaně Movenber, která má za cíl šířit osvětu o nádorovém onemocnění prostaty.

Mo bratři

Proč knír? Jde o spojení anglického výrazu Mo (knír) a November (listopad). Češi se k akci letos připojili již po čtvrté. V loňském roce se do akce zapojilo více než 1400 Mo Bratrů, jak si kníratí muži říkají, a vybralo se 594 tisíc korun, které putovaly na podporu boje s rakovinou prostaty.

V pondělí 26. listopadu bude celá akce ukončena ve 13. hodin hromadným holením v pražském Palladium. Kníry shodí například David Svoboda, Libor Bouček, Míra Hejda, Marek Matějovský, Leonard Kweuke a Pavel Cejnar.

Co nevíte o kníru

* Měsíční knír dokáže zadržet zhruba 30ml tekutiny nebo zhruba 10% obsahu sklenky piva, než steče jejich obsah po obličeji nositele kníru.

* S knírem vypadáte silněji a zastrašíte jakéhokoliv protivníka

* Muž má něco mezi 10.000 a 20.000 vlasů v obličeji

* V roce 1967 rozdávali Beatles papírové kníry ke svému albu Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club

* Ve standardním balíčku karet, je srdcový král jediný král bez kníru

* Čerstvě narozený delfín přichází na svět s knírem, ale díky přírodnímu depilačnímu systému, knír krátce na to sám opadá

* Nejstarší portrét, který zobrazuje oholeného muže s knírem je jezdec na koni ze Scythie z roku 300 př. n. l.

* Nejdelší zaznamenaný knír patřil Bajansnhu Juwansingovi Gurjarovi z Ahmedabadu v Indii. Nestříhal ho po dobu 22 let a knír měřil v roce 2004 již 12 stop a 6 inchů, což jsou takřka 4 metry!

* V průměru si muž sáhne na svůj knír 760x každých 24 hodin.

Ptejte se

Pokud vás problematika prostaty také zajímá, máte z ní obavy, nebo se chcete zeptat na prevenci, můžete v pátek od 15 hodin chatovat s prof. MUDR Markem Babjukem předsedou České urologické společnosti a přednostou Fakultní nemocnice Motol a 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Fotogalerie
3 fotografie