Voda z kohoutku není samozřejmě vysloveně závadná. Než se ale stane pitnou, musí projít úpravnami. A tam se mechanickým a chemickým čištěním zcela znehodnotí jak po stránce chuťové, tak i nutriční.

Kvalita

Voda z chráněných podzemních zdrojů, ať už pramenitá, kojenecká či minerální, se nesmí chemicky upravovat. Když si ji chcete koupit, pečlivě si přečtěte, o jak o u vodu jde. Pitná voda může být totiž stáčena i z vodovodu.

Prameny

V Česku je mnoho pramenišť a zdrojů velmi kvalitních vod, například na Karlovarsku, v oblasti Mariánských a Františkových Lázní nebo v řadě lázní na Moravě. Tady všude vyvěrají prameny, které jsou určeny k přímé spotřebě, jsou kvalitní a mají jedinečnou chuť. Některé z těchto pramenů si můžete vychutnat i doma.

Žádné umělotiny

Minerální vody jsou pro organismus přirozeným zdrojem živin. Na rozdíl od různých obohacených šťáv, s jejichž konzumací se organismus jen obtížně vyrovnává. Jednorázová dávka syntetických vitaminů ho spíše zatíží. Pravidelnou konzumací minerálních a pramenitých vod lze naopak potřebné minerály a stopové prvky tělu dodat šetrným způsobem.