Přitom se tato nemoc dá relativně dobře léčit, ale problém je, že většina nemocných přijde k lékaři až když už je pozdě. „Až devadesát procent těchto karcinomů vzniká u lidí starších padesáti let,“ vysvětluje Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky VFN a 1. LF UK.

V Česku proto existuje preventivní program, na nějž mají nárok všichni v této věkové skupině. Od 50 do 54 let se každý může vyšetřit testem okultního krvácení. To znamená, že se ze vzorku stolice zjistí přítomnost stopy krve.

Od 55. roku se pak můžete rozhodnout buď pro test na okultní krvácení jednou za dva roky, nebo zda jednou za 10 let podstoupíte kolonoskopické vyšetření střev. „Je to velmi účinná metoda zjištění i vyloučení nádorů, proto tato doba zcela stačí,“ vysvětluje Petruželka. Sám od sebe vás na tyto testy asi nikdo nepozve, proto onkologové vyzývají: Řekněte si o ně. Jsou zcela zdarma a máte na ně právo.

Test: Hrozí vám rakovina tlustého střeva?

 

1. Kolik je vám let ?

Méně než 50 – 0 bodů

Více než 50 – 5 bodů

2. Byl vám v minulosti zjištěn nádor tlustého střeva?

Ano – 10 bod

Ne – 0 bodů

3. Byly vám zjištěny polypy tlustého střeva ?

Ano – 10 bodů

Ne – 0 bodů

4. Měl někdy někdo z vašich sourozenců nebo rodičů rakovinu tlustého střeva?

Ne – 0

Ano, ve věkunad 50 let – 5 bodů

Ano, ve věku do 49 let – 10 bodů

5. Měl někdo z vašich příbuzných dědičné onemocnění tlustého střeva s výskytem polypů?

Ano – 10 bodů

Ne – 0 bodů

6. Léčíte se s Crohnovou chorobou více než 10 let?

Ano – 10 bodů

Ne – 0 bodů

7. Sníte tři nebo více porcí červeného masa (vepřové, hovězí, skopové maso a jejich produky) týdně?

Ano – 1 bod

Ne – 0 bodů

8. Kouříte ?

Ano – 1 bod

Ne – 0 bodů

9. Kolik porcí alkoholických nápojů vypijete během dne? (jako jednu porci počítejte jedno malé 12° pivo, 2dcl vína nebo 0,5dcl tvrdého alkoholu)

Nejvýše 1 porci – 0 bodů

2 porce – 1 bod

3 a více porcí – 2 body

10. Trpíte nadváhou?

Ano – 1 bod

Ne – 0 bodů

11. Kolik porcí mléka nebo mléčných výrobků sníte během dne? (jednu porci představuje šálek mléka, jogurt nebo kousek sýra)

Méně než 1 porci – 1 bod

1 porci a více – 0 bodů

12. Vykonáváte tělesnou aktivitu alespoň půl hodiny denně téměř každý den nebo minimálně tři hodiny týdně?

Ano – 0 bodů

Ne – 1 bod

Vyhodnocení:

0 až 4 body - nízké riziko

U lidí, kteří nemají rakovinu tlustého střeva v rodině, je riziko onemocnění kolorektálním karcinomem před 50. rokem nízké. Riziko onemocnění ještě snížíte dodržováním správné životosprávy jako je pestrá strava s obsahem ovoce a zeleniny, omezení alkoholu a kouření a přiměřená pohybová aktivita.

5 až 9 bodů – střední riziko

Ve věku od 50 do 54 let máte nárok na test na okultní krvácení do stolice prováděný jedenkrát ročně. Poskytne vám ho praktický lékař. Tento test ale není definitivním testem na nádor tlustého střeva. Stejně tak může signalizovat přítomnost polypů, nespecifický střevní zánět, či divertikulitidu. Je-li test pozitivní a chcete mít jistotu že vám nádor nehrozí, objednejte se na screeningovou kolonoskopii.

10 bodů a více – vysoké riziko

Pokud jste ohroženi karcinomem tlustého střeva z důvodu dědičných dispozic, přítomnosti polypů tlustého střeva, nebo nespecifickým střevním zánětem, doporučujeme provést kolonoskopii i před 50 rokem věku. O preventivní léčbě se poraďte se svým praktickým lékařem nebo přímo s gastroenterologem, který se specializuje na nemoci trávicí soustavy.

Zdroj: stacitakmalo.cz