Finance na náročnou a složitou léčbu postrádá nejvíc 13 Komplexních onkologických center (KOC). „Počet pacientů vyžadujících specializovanou léčbu v centrech se každoročně zvyšuje. Mnozí onkologicky nemocní se díky moderní léčbě uzdraví, jiní přežívají déle a další nově diagnostikovaní pacienti neustále přibývají,“ popsal situaci prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.,  předseda České onkologické společnosti.

Onkologové si sice uvědomují, že finanční prostředky jsou omezené, ale bylo by podle nich chybou, kdyby se péče o nemocné s rakovinou snížila. „Černého Petra teď držíme v ruce my, lékaři. Peněz na léčbu je nedostatek, ale my musíme léčit stále stejně kvalitně. A tím můžeme překročit paušální limit, pojišťovny léčbu nezaplatí a doktor může přijít o práci. A naopak, když neléčíme podle doporučených postupů, hrozí nám žaloby ze strany pacientů,“ stěžuje si Vorlíček a dodává:

„My nechceme po pojišťovnách víc peněz. Chceme, aby ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny jasně řekly, že na nákladnou léčbu nejsou finance a jak se situace bude řešit.“ Podle něj by se měly zohledňovat skutečné počty léčených pacientů v centrech. „V roce 2009 šlo proplácení za každým konkrétním pacientem, dnes se onkologická centra financují paušálně,“ vysvětluje doktor Vorlíček.

S nedostatkem peněz bojuje i jedno z nejlepších onkologických center u nás - Radioterapeuticko - onkologické oddělení FN Motol. „Pacienti nám stále přibývají a jsou z celé republiky. Víc než 64 % z nich je mimopražských,“ vypočítává primářka tohoto centra MUDr. Jana Prausová.

Pacienti si mohou zvolit zdravotnické zařízení a volí nás, protože máme dobré jméno, kvalitní léčbu a výborné výsledky. Jenže dostáváme paušální úhradu a ne platbu za každého pacienta zvlášť,“ uzavírá Prausová.

Co na to pojišťovny? „Výpočet úhrady je v souladu s vyhláškou, kterou vydává ministerstvo zdravotnictví. VZP však s každým konkrétním centrem individuálně jedná a zatím došlo vždy k dohodě a nevidíme důvod, proč by tomu tak nemělo být i letos," uvedl mluvčí VZPJiří Rod.