Hned po narození dostala Alena dvě krevní transfuze, které bohužel obsahovaly viry hepatitidy typu C. Tehdy se krev dárců na tento vir netestovala a tak dívka trpěla vážnou nákazou od narození.

Diagnóza? Sedm let neznámá!

Už v jeslích jí lékaři odhalili vysoké hodnoty jaterních testů a zkoumali. Prošla několika nemocnicemi a nikde si nevěděli s Alenkou rady. Na vir se přišlo až po sedmi letech. To už jí nemoc ničila játra.

Přísná dieta a žádný tělocvik

Dívka se léčila kortikosteroidy, držela přísnou jaterní dietu a nesměla se namáhat. „Spolužačky mi často záviděly, že nemusím cvičit,“ vypráví slečna Alena. Často bývala v nemocnici. „Nechápala jsem, proč tam ležím, sama, bez maminky. V pubertě už mi to vážně vadilo,“ vypráví Alena.

Šok u počítače

V této době se o svou nemoc začala víc zajímat. Na internetu našla informace, že hepatitida typu C se neléčí snadno a že je smrtelná. „Počítala jsem s tím, že nebudu mít děti, budu žít krátce. Rodina mě ale dodávala naději,“ pokračuje.

Horečky, ztráta vlasů, deprese

V patnácti podstoupila novou speciální léčbu dvojkombinací, která má mnoho nepříjemných vedlejších účinků. „Dovedete si představit, jak se cítí puberťačka, když jí padají vlasy,“ povzdechne si Alena s tím, že se musela naučit píchat si injekce. Jenže její tělo zareagovalo zhoršenými jaterními testy a léčba musela být ukončena. Zákeřný vir se vrátil.

Nejsem feťák

Další léčbu už absolvovala v IKEMu u hepatologa Jana Šperla, ale opět neúspěšně. Bylo jí devatenáct. O své nemoci Alena s nikým moc nehovořila. Nechtěla odpovídat na otázky, kde k ní přišla. Bála se otázek typu: Nakazila se jehlou, když jste si píchala fet nebo při sexu? „Také jsem slyšela mnoho nepříjemných narážek od vrstevníků, když jsem vůbec nepila alkohol. Nechtěla jsem nikomu nic vysvětlovat.“

Na potřetí to vyšlo

Ve dvaceti letech podstoupila další léčbu. „Zvolil jsem inovativní kombinaci antivirotik s léky potlačujícími imunitu, aby se zabránilo nežádoucí reakci organismu na léčbu,“ vysvětluje její ošetřující lékař Jan Šperl. A ono to vyšlo! Slavila s rodinou a přítelem – samozřejmě opět bez kapky alkoholu! Nemoc definitivně porazila a už čtyři roky je naprosto zdravá!

Co je hepatitida typu C

Jde o těžko léčitelnou nemoc, kterou na celém světě trpí 180 až 200 miliónů lidí, což je 6 x víc než osob s HIV.

Co virus způsobuje

* fibrózu a cirhózu jater

* rakovinu jater

* jaterní selhání vedoucí ke smrti

Prevence

* bezpečný sex

* užívání sterilních jehel

Způsoby přenosu

* použité injekční jehly

* tetování a piercing

* pohlavní styk

* z matky na dítě

* krevní transfuze