Spálení kůže a vznik rakoviny má na svědomí hlavně UVB záření, předčasné stárnutí kůže a vznik sluneční alergie zase především UVA. Klasická solária využívají UVA záření, jejich turbo varianty k urychlení pigmentace využívají i příměs UVB záření. „Podle posledních výzkumů se u pravidelných návštěvníků solária, kterým je méně než třicet let, zvyšuje riziko vzniku kožního nádoru až o 75 %,“ říká dermatoložka Monika Arenbergerová.

V mnoha státech světa je opalování v soláriích výrazně omezen. Například v Německu nesmí do studií lidé mladší 18 let.

V Česku je zatím situace nejasná. Politici sice před časem vyslyšeli varování lékařů o škodlivosti solárního opalování, ale zatím se nic neděje. „Měli jsme dokonce připravený návrh, který by se včlenil do zákona, ale tehdejší předčasné volby to zhatily. Od té doby se nic nezměnilo,“ uvádí přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, prof. Petr Arenberger.

Samotná studia už nyní často nabízí vedle klasických solárií i tzv. samoopalovací nástřiky. „To je bezpečná varianta pro všechny, kteří touží po bronzové pleti. Nevýhodou je, že se musí relativně často opakovat,“ dodává Arenberger.

Dozimetr určí dávku

Pokud už z nejrůznějších důvodů toužíte po opalování ze solárních lavic, dávejte si pozor na následující věci:

* Dávku záření si nechte nastavit dle svého fototypu kůže. Lidé se světlou pokožkou a sluneční alergií by se měli soláriím vyhnout.

* Pigmentová znaménka je nejlepší přelepit nebo ošetřit krémem s vysokým faktorem

* Použijte vhodnou kosmetiku před i po opalování

* Přístroj by měl být vybaven dozimetrem, který určí, jakou dávku UV záření kůže dostane. Maximální celoživotní dávka záření je 1000 J/cm2.

* Do solárka by neměli chodit lidé mladší 18 let

Jak solária škodí zdraví?

•  Podílí se na vzniku nádorů kůže

•  Oslabují imunitní systém kůže

•  Podporují rychlejší proces stárnutí kůže

Co je UV záření?

Ultrafialové záření (UV) je elektromagnetické vlnění s vlnovými délkami, které jsou kratší než světlo, jež vidíme. Čím déle UV záření prochází atmosférou, tím menší je jeho působení na nás. Proto se doporučuje vycházet na slunce buď brzy ráno, nebo pozdě odpoledne.

Jaké jsou druhy UV záření?

* UVA – dříve se považovalo za neškodné, protože nezpůsobuje zarudnutí kůže. Jenže tím je vlastně ještě zákeřnější. Člověk necítí pálení a je na slunci o to déle.

* UVB – způsobuje zarudnutí až spáleniny kůže. Při dlouhodobém účinku může vyvolat i puchýře.

CHAT s odborníkem!

Přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze prof. Petr Arenberger

Spálili jste se na sluníčku a teď se bojíte rakoviny kůže? Objevili jste na svém těle nějaká zvláštní znaménka? Chcete vědět, jak se pozná melanom? Zeptejte se přednosty Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze prof. Petra Arenbergera. Chatovat v redakci bude v pondělí 8. října od 14 do 15 hodin. Své dotazy už nyní můžete vkládat na adrese: www.blesk.cz/chat

 

Příručka Rakovina kůže vychází v pondělí 8. října