Nehubla, neměla potíže a každé jídlo si vychutnávala. Edita Lipertová zkrátka nepociťovala žádné příznaky a kdyby nebylo jejího manžela, patrně by nemoc nezjistila včas. „Na problémy si stěžoval právě můj muž, který se už tehdy s rakovinou léčil. Proto jsem mu u lékaře vyzvedla obálku na hemostest a ze solidarity i jednu pro mě,“ říká. Jenže zatímco manžel byl v pořádku, u paní Lipertové byla ve všech vzorcích krev.

„Měla jsem ve střevě čtyři zhoubné nádory, takže nebylo na co čekat. Na Velký pátek si se mnou lékař pohovořil a za dva týdny jsem šla na operaci, po níž mi odstranili skoro metr tlustého střeva,“ vzpomíná na zákrok uskutečněný před sedmi lety.

Plnit si své sny

Skoro dvě třetiny lidí zůstane po odstranění části střeva s vývodem. Edita Lipertová se ale díky včasné diagnóze vyhnula i chemoterapii. Sama má dnes však několik známých »stomiků«, tedy lidí s vývodem na povrch těla. „I s tím se dá žít plnohodnotný život – můžete plavat, tancovat i milovat se. A hlavně žijete,“ sděluje optimistická žena.

„Jako mladá jsem chodila na hřebeny Velké Fatry a zajímalo mne, zda bych se do tisícimetrové výšky vyšplhala i teď. Vzala jsem trekové hole a sen si splnila,“ vypráví rodačka ze slovenských Starých Hor. Bývalá učitelka slovenštiny dnes kromě turistiky maluje na sklo a píše povídky.

Co je rakovina tlustého střeva
Autor: Infografika Blesk

 

 VÝZVA! VÝZVA! VÝZVA!

Zvítězili jste nad zákeřnou nemocí? Chcete se podělit o své prožitky se čtenáři Blesku? Napište nám do redakce na: julie.ravingerová@blesk.cz

 

Fotogalerie
2 fotografie