Patnáct let posílají lékaři pacienty do lázní podle stejného předpisu. „Medicína ale za tu dobu výrazně pokročila, a tak někdy míří na procedury i ti, kdo je nutně nepotřebují,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. A právě to vedlo ke zpřísnění pravidel.

V praxi to může znamenat, že ten, kdo má doposud nárok na bezplatný lázeňský pobyt, procedury a ještě na nemocenskou, si teď třeba bude muset ubytování a stravu zaplatit a do lázní jet o dovolené. Zcela gratis a v rámci nemocenské už je pořídí jen lidé po vážných úrazech, operacích či při léčení vážných nemocí.

Omezení dopadne i na ty, kdo zatím mají nárok alespoň na bezplatné procedury. Od října mohou někteří vyjít úplně naprázdno. Tedy, pokud si nebudou chtít platit všechno sami, v tom jim samozřejmě nikdo bránit nebude.

Žádný lázeňský pobyt už také nebude trvat déle než tři týdny (doposud jsou často o týden delší), zcela se zruší takzvané edukační pobyty, při nichž se třeba lidé s cukrovkou učili novému životnímu stylu. Těžší bude i získat lázně opakovaně. „Opakovaný pobyt bude u vybraných diagnóz podmíněn zhubnutím, abstinencí, nekouřením a dalšími faktory podporujícími léčbu,“ rozhodli úředníci.

Říjnové zpřísnění podmínek v sobě nicméně skrývá jeden háček, který nahrává pacientům. Pokud ještě v příštích dvou zářijových týdnech přesvědčí lékaře, že lázeňský pobyt potřebují a on jim ho předepíše, budou mít nárok na vše podle starých pravidel. A to bez ohledu na to, kdy do lázní pojedou.

Hlavní změny:

* Lázně budou na méně diagnóz

* Většina pobytů se zkrátí

* Ubude opakovaných pobytů

* Více lidí si bude muset platit ubytování a jídlo

* Více pacientů si bude muset brát dovolenou