S klouby je často potíž. Nejčastěji lidé trpí bolestmi kolenou, kyčlí a článků prstů na rukou. Hlavní a nejběžnější příčinou je osteoartróza, degenerativní onemocnění kloubů. Statistika o takto nemocných se v Česku nevede, ale nějakým stupněm artrózy údajně trpí každý po čtyřicítce. „Je to choroba s plíživou progresí, při níž se postupně odbourává chrupavčitá tkáň a dochází k patologickým změnám i na povrchu kostí. Struktura kloubní chrupavky se postupně bortí, snižuje se hybnost a s tím se dostaví bolestivost,“ vysvětluje příčiny onemocnění Josef Mainz, infektolog a epidemiolog. Tento postup bývá obvykle komplikován i zánětem, který se rozšíří i do okolních tkání.

Pozor na zánět

Bolesti kloubů dokáží velmi znepříjemnit život
Autor: profimedia.cz
 „Pokud nás bolí klouby a přitom jsou teplé na omak, jedná se o artritidu čili zánět kloubů. Když zvýšenou teplotu nenahmatáme, jde o osteoartrózu,“ vysvětluje Anna Avenarius, ředitelka odborného a vzdělávacího centra Pharm Nord Academy. „Mnoha z nás například chybí selen, což může vést právě k zánětu kloubů. Vinu za jeho nedostatek v našem potravinovém koši má především bezohledné zužitkování zemědělské půdy, z níž jedině se selen získává,“ dodává Avenarius. Bolest kloubů ale nehrozí jen seniorům. Ve vyšším věku sice dochází k rozvláknění kolagenních vláken a ztrátě hybnosti, ale totéž hrozí i rekreačním sportovcům, kteří si jdou jen občas zahrát tenis nebo fotbal a svoje klouby zatěžují jednorázově.

Sportovat přiměřeně

 „Dříve lidé pro posílení kloubů a šlach jedli kostní chrupavky, které jsou bohaté na kolagen, látku, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Ale i když se správně stravujeme, někdy prostě nemůžeme do těla dostat všechny látky, které náš pohybový aparát potřebuje,“ říká Ondřej Toman, neurolog a chiropraktik. K opotřebování kloubů významně přispívá i nadměrný sport anebo naopak nedostatek běžného pohybu a také nadváha.

Osteoartróza nebo artritida? Poznejte rozdíl!
Jak poznat rozdíl?
Autor: Infografika Blesk

Při osteoartróze degeneruje chrupavčitá tkáň. Měkké pružné tkáně uvnitř kloubu ubývají, dochází ke zvýšenému tření a nic již netlumí nárazy při pohybu. Celkově se sníží pohyblivost kloubu a cítíme bolest. Nemoc je spojená s opotřebením kloubů a není při ní postižen imunitní systém.

Artritida naopak není způsobena opotřebením. Klouby jsou poškozeny zánětem, přičemž vlastní imunitní systém omylem napadá zdravou tkáň.

Co pomáhá?

Selen

Antioxidant, který zlepšuje odolnost organismu proti ubývání chrupavky. Neodstraní bolest jednorázově, ale působí proti postupujícímu zánětu kloubů (artritidě).

Glukosaminsulfát

Tuto látku obsahuje každá lidská tkáň, je základním stavebním kamenem každé chrupavky a stimuluje tvorbu kolagenu, takže napomáhá kloubní chrupavce k jejímu obnovení.

Vitamin D

Působí proti zátěžovým zlomeninám kosti. Říká se mu sluneční vitamin, protože se v našem těle tvoří, když se vystavíme slunečnímu záření. Pro silné kosti se doporučuje pít mléko, užívat vápník a právě vitamin D.

Fotogalerie
1 fotografie