„Nejčastěji to bývá cukrovka, ale stává se i to, že objeví melanom přímo v duhovce,“ řekl přední český oftalmolog profesor Martin Filipec. Porucha slzného filmu nebo vřed na rohovce může podle něj ukazovat na revmatoidní artritidu nebo lupénku. Porucha zrakového nervu může být první známkou roztroušené sklerózy. „Nález na duhovce nebo sítnici může ukazovat na závažnou infekci jako AIDS, tuberkulóza nebo syfilis,“ dodal Filipec.

Podle něj je z očí často možné včas a správně stanovit diagnózu celkového onemocnění a zachránit pacientovi nejen zrak, ale i život. Jako první odhalí oční lékař AIDS, cukrovku a další onemocnění v deseti až 15 procentech případů. „To rozhodně není málo a jen to potvrzuje, že pravidelné návštěvy očního lékaře by se neměly zanedbávat,“ řekl Filipec.

Jakmile ale má pacient nějaké obtíže, neměl by podle profesora s návštěvou očního lékaře otálet. Například kolísání ostrosti vidění může být příznakem cukrovky. Chronické řezání a pálení v oku většinou znamená zánět a může být příznakem celkového onemocnění.

Jak často chodit k očnímu lékaři:

* pokud nemá člověk žádné problémy se zrakem, měl by chodit na preventivní prohlídku k očnímu lékaři alespoň jednou za dva roky

* kdo nosí brýle nebo oční čočky, by měl chodit častěji – jednou za půl roku nebo podle potřeby

* po dovršení čtyřicítky by měl každý jít k očnímu lékaři alespoň jednou ročně bez ohledu na to, zda má dioptrické brýle, nebo vidí dobře