Jaké je moje riziko?

Je to především věk, na němž záleží. Po 55. roce se totiž s každou dekádou pravděpodobnost srdeční příhody dvojnásobně zvyšuje. Zvlášť, když se k tomu přidá ještě vysoký krevní tlak, cukrovka, kouření, vysoká hladina cholesterolu, nadváha a sedavý způsob života bez dostatku pohybu.

Pomůže mi změna životního stylu?

Pokud se začnete zdravě stravovat a pravidelně cvičit, snížíte cholesterol v krvi i vysoký krevní tlak. V jídle se snažte vyhýbat nasyceným tukům a snězte minimálně tři porce ovoce nebo zeleniny denně. Třicetiminutová svižná procházka každý den rovněž sníží rizika kardiovaskulárního onemocnění.

Opravdu je důležité přestat kouřit?

Jakmile s cigaretami přestanete, snížíte možnost vzniku náhlé příhody během prvního roku o 50 %. Kouření zvyšuje riziko zejména u lidí, kteří mají někoho s prodělaným infarktem mezi blízkými příbuznými, nebo u žen po 45. roce, které jsou obézní (mají hodnotu BMI větší než 30) a užívají hormonální antikoncepci.

Jaký by měl být můj krevní tlak?

Průzkumy ukazují, že pokud snížíte hodnoty svého krevního tlaku pod 140/90, můžete snížit pravděpodobnost mrtvice až o 40 %. Tlak byste si měli nechat změřit vždy při preventivní prohlídce u lékaře jednou za dva roky.

Mohu brát hormonální antikoncepci?

„Velmi vzácnými, ale závažnými nežádoucími účinky hormonální antikoncepce jsou tromboembolická nemoc, arteriální komplikace a cévní mozkové příhody,“ říká gynekolog Jaroslav Jeníček. Předejít jim může pečlivě odebraná anamnéza, kdy se lékař pacientky ptá na její onemocnění a na ta, která se mohla vyskytnout u jejích sourozenců nebo rodičů. Dále se ptá, jaké léky bere, zda trpí alergiemi a zda je kuřačka, změří se jí krevní tlak a tělesná hmotnost. Důležité je nastavit antikoncepci individuálně, aby zohledňovala případná rizika.

Příručka o infarktu a mrtvici
Autor: Blesk
Více se dočtete v příručce Blesku, která vyšla už dnes!