Bolesti v kříži byl můj velký problém, často jsem nevydržela ani sedět. Vyšetření ale ukázala, že jsem v pořádku. Jednou jsem narazila náhodou na léčitele a ten prohlásil, že můj problém není páteř, ale tlusté střevo. To bylo asi o dva roky dříve, než jsem ve stolici objevila nepatrný proužek krve a nechala se vyšetřit. Prodělala jsem koloskopii. CT, rentgen břicha a plic. Diagnóza zněla: zhoubný nádor v tlustém střevě blízko konečníku! Byl to šok. Vždy jsem jedla hodně ovoce a zeleniny, nikdy nekouřila, sportovala…

Čekalo mě ozařování, operace, chemoterapie a vývod tlustého střeva na stěnu břicha – tedy stomie. Operace trvala několik hodin a jak mi pan doktor po operaci sdělil, bylo třeba amputovat celý konečník, Znamenalo to, že vývod bude natrvalo. Trvalo mi asi měsíc, než jsem se se vším vyrovnala, myslela jsem totiž pozitivně. Za 14 dní jsem šla domů. Všichni věřili, že se zas brzo uzdravím. Já také.

Měsíc po skončení chemoterapie jsem nastoupila do práce, kde byli všichni velmi vstřícní. Pozvolna jsem pozorovala, že sil mi přibývá a únava ustupuje.

I vývod jsem za pár měsíců zvládla bez problémů. Začala jsem se dokonce angažovat v klub stomiků (lidí s vývodem) a jsem předsedkyni organizace stomiků České ILCO.