„Za celý loňský rok jsme měli jen několik případů, nyní přibývá nejvíc nemocných v okresech Pardubice a Chrudim. Jde až o 30 nových pacientů týdně,“ vypočítává Hégrová. Nebezpečí příušnic spočívá v následných možných komplikacích.

„U chlapců hrozí záněty varlat a u obojího pohlaví v ojedinělých případech může dojít k nehnisavému zánětu mozku,“ řekla Blesku doktorka Hégrová. Problémy mají také na Karlovarsku, kde od počátku roku zaznamenali už 299 případů onemocnění příušnicemi. Nejvíc, 238 nemocných, pak na Sokolovsku.

Postižení jsou hlavně středoškoláci

Nejvíc nemocných je ve věku 15–19 let. Jak je možné, že příušnice dostali i ti, kteří byli očkovaní? „Předpokládalo se, že vakcína bude chránit mnoho let. Ale vypadá to, že vyvanul účinek očkování nebo že chránilo jen 10 či 15 let,“ domnívá se Hégrová. Další možností je, že jde o genově odlišný vir, na který očkování neúčinkuje.

Jak se nemoc projevuje

Charakteristickým příznakem je zduření jedné nebo obou příušních slinných žláz a teplota až ke 40 °C. Projevuje se otokem před uchem a podél dolní čelisti. Polovina nakažených překoná nemoc bez výrazných příznaků.

Léčba

Léčba nekomplikovaných případů trvá asi 10 dní a spočívá v klidu na lůžku, podávání léků proti bolesti a proti teplotě. Pomáhá také přikládání vlažných obkladů. Zduřelé žlázy způsobují bolest při polykání. Proto je vhodné přijímat kašovitou stravu.

Očkování chrání, ale…

Jedinou účinnou ochranou je očkování. Ale jak ukazuje epidemie v Pardubickém kraji, ani očkování nezaručí úplnou imunitu. I po něm může dojít k následnému nakažení. Nemoc pak ale mívá lehčí průběh.

Co jsou to příušnice?

příušnice
Autor: Profimedia.cz, archiv blesku

Příušnice patří mezi dětské nemoci a každé dítě je v 15 měsících očkováno. Jde o akutní virové onemocnění, které se přenáší kapénkovou infekcí a přímým kontaktem se slinami infikované osoby. Nemocný má vysoké horečky a bolestivě oteklé příušní žlázy.

Co musíte vědět o příušnicích:

Nejčastější výskyt – zima a jaro

Nejpostiženější věkové skupiny – mladí mezi 15 a 19 lety, děti mezi 5 a 9 lety

Doba trvání onemocnění – 5 až 14 dní

Inkubační doba – 16 až 18 dní

Příznaky – zduření žláz, bolest svalů, nechutenství, nevolnost, bolesti hlavy, teplota

Nebezpečí pro těhotné ženy v prvním trimestru – hrozí úmrtí plodu, příušnice v dospělosti u mužů mohou vést k neplodnosti

9 tipů, jak se nenakazit:

1. Dodržujte správnou životosprávu

2. Nechoďte na místa s velkou koncentrací lidí

3. Myjte si často ruce mýdlem a pod tekoucí vodou

4. Používejte dezinfekční gely na ruce

5. Nedotýkejte se rukama obličeje, nemněte si oči

6. Nepůjčujte si mobilní telefony, sklenice, příbory, děti hračky

7. Vyhněte se podávání rukou, líbání, objímání

8. Posilujte imunitní systém vitaminy, probiotiky, enzymy

9. Vyhněte se kontaktu s nemocnými lidmi