„Dívaly jsme se na televizi a já měla pořád pocit, že něco cítím. Myslela jsem že je to olivový olej, nebo oregano, které jsem používala při přípravě večeře. Očichala jsem pánev, lednici, špajz a nic,“ popsala Katrin osudovou chvíli. Mezitím začala Zuzanku bolet hlava a neměla chuť k jídlu. Jak se koncentrace jedu v bytě zvyšovala, začala být dcerka ospalá. „Myslela jsem že nám v bytě uniká plyn, tak jsem šla za manželem mámy pro radu. Ten mi řekl, že to plyn není, ať se uklidním a vyvětrám,“ popisuje zdrcená matka. Kdyby rady poslechla, nemusela by dnes být ani ona, ani její milovaná dcera Zuzanka naživu. Jen otevřít okno by totiž rozhodně nestačilo!

Kominické řemeslo zažívá znovuvzkříšení. Čistění komínu byste rozhodně neměli hodit za hlavu.
Autor: Foto Blesk

Katrin sice vyvětrala, ale pro jistotu zavolala i plynovou pohotovost. „Nedalo mi to, Zuzku už jsem předtím odvedla k rodičům, chtěla ležet. Zakázala  jsem jí to s tím, že jestli usne, už by se nemusela probudit,“ popisuje zdrcená matka dramatickou chvíli. Pak už to šlo ráz na ráz. Plynaři odhalili, že v bytě neunikal plyn, ale jedovatý oxid uhelnatý (CO). Příčinou mohl být ucpaný komín, i nevyčištěný kotel. Ženu s dcerou odvezla záchranka do nemocnice.

Kdo za to může určí posudek

Experti a policie by nyní měli určit, čí vinou se máma s dcerou málem udusila. „Ještě z nemocnice jsem volala majiteli domu. Ten mi nejdříve koktal do telefonu a přiznal, že revizi nedělal dva roky, pak ale obrátil a sváděl vinu na mě. Že je to kotlem, který jsem měla čistit,“ říká Katrin. To potvrdil majitel domu i Blesku. „Neměly udržovaný kotel, i kdyby se komín ucpal, tak v kotli je čidlo, které jej vypne. To se ale nestalo, protože bylo zanesené,“ míní majitel Alexandr Sunega.

Kdo má pravdu rozhodnou experti. „Příčin mohlo být několik, dělám v tomto případu znalecký posudek pro policii a nechci vyvozovat nějaké předčasné závěry,“ říká viceprezident Společenstva kominíků František Jiřík. Případ už také šetří policie. „Zahájili jsme úkony trestního řízení na neznámého pachatele pro podezření z trestního činu obecného ohrožení z nedbalosti. Bylo zadáno i znalecké zkoumání. V případě prokázání viny hrozí pachateli až 5 let odnětí svobody," uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

„Nevím jak vše dopadne, jen doufám, že viník bude potrestán, vykašlal se na revize komínu a my za to málem zaplatily našimi životy,“ zakončuje Katrin.

Jak zabíjí CO?

Oxid uhelnatý (CO) se chemicky váže na červené krevní barvivo hemoglobin. Dokáže to asi 200x lépe, než kyslík. Díky tomu stačí i velmi malá koncentrace oxidu uhelnatého, aby zablokoval schopnost krve vázat a přenášet kyslík a člověk se udusí i v místnosti jinak plné kyslíku.

Takhle se můžete bránit:

* Nainstalujte si v bytě kouřový alarm a alarm pro oxid uhelnatý

* Zajistěte si pravidelnou profesionální kontrolu a čištění komína

* Zajistěte si pravidelné profesionální čištění a seřizování kotle

* Pokud používáte krb, otevřete kouřový tah.

* Nepoužívejte kuchyňskou troubu k vytápění místnosti

* Nespalujte dřevěné uhlí ani nepoužívejte doma gril