Jednou z možností jak tělo zbavit takových škodlivin je pravidelné pití nápoje zvaného kombucha. Obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek a pomáhá proti nejrůznějším nemocem a zdravotním obtížím.

Co je kombucha a jak léčí?

V mnohých pramenech se můžeme dočíst, že je kombuchová kultura houba, ale  ve skutečnosti se jedná o symbiózu několika druhů

Kombucha je symbióza několika druhů kvasinek a octových bakterií
Autor: profimedia.cz
kvasinek a octových bakterií. Obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Pomáhá při léčbě cukrovky, zánětů, kožních onemocnění, nemocí kloubů, zažívacích obtíží, proti migrénám, menstruačním bolestem, vysokému tlaku, obezitě atd. a měla by příznivě působit i na psychiku. Na některých zahraničních klinikách zkoušejí kombuchu i při podpoře léčby rakoviny. Pohámá tělu ponáročných chemoterapiích a silných lécích zbavit se škodlivin a dostat se zpátky do formy.

Jak si nápoj připravit?

Nápoje z kombuchy se v různcých příchutích dostanou koupit v bio obchodech i ve velkých řetězcích v bio koutcích. Důležité ale je, aby kombucha byla opravdu tzv. živá a ta od českých výrobců (např. zn. Stevikom) patří mezi nejlepší v Evropě. Je ale také možné si

Kombucha v nápoji s chutí černého rybízu
Autor: Stevikom
připravovat kombuchu podle vlastní chuti doma. Stačí jen koupit si základní kulturu (v bioobchodech) a pak si nápoj připravit podle receptu.

Uvaříme čaj - obvykle zelený nebo černý, ale může být i bylinkový  (skvělý je např. heřmánek). Přidáme 90 g cukru na 1 litr čaje , přelijeme do skleněné nádoby a necháme vychladnout asi na 30 stupňů Celsia a přidáme kombuchovou kulturu. Překryjeme kusem čisté látky a necháme 7 – 10 dní ve stínu kvasit. Přecedíme a uschováme v ledničce.

Detoxikační kúra

Nejčastěji se doporučuje vypít dvě nebo tři sklenice denně. V pití je vhodné udělat 1x za 3 měsíce týdenní přestávku.

Pití kombuchy není omezené ani věkem, ani zdravotním stavem člověka – je vhodná prakticky pro každého. Pokud s kombuchou teprve začínáte, mohou se objevit menší problémy s překyselením žaludku, ovšem to je právě důsledek pročišťování organismu.

Do salátu i na pleť

Kombuchová kultura je něco jako houba
Autor: profimedia.cz
Pokud necháme kombuchu kvasit déle než tři týdny, získáme lehoučký kombuchový ocet, který je skvělý např. do salátů.  Při vyrážkách, kožních onemocněních, popáleninách, spáleninách od slunce nebo ekzémech se doporučuje připravit si obklad z kombuchy. Alternativou k obkladu je koupel. Voda musí mít maximálně 35 °C, vyšší teplota by účinné látky v kombuše zlikvidovala. Doba koupele by měla být cca 30 minut. Kombucha se dá použít i k masáži – pomáhá při bolestech svalů, je účinná i proti celulitidě. Má i příznivé účinky na pleť a vlasy, proto je možné nápoj používat místo pleťové vody nebo v kombinaci se smetanou jako pleťovou masku, nebo si s ním oplachovat vlasy. Údajně působí proti lupům, svědění hlavy a vypadávání vlasů.